Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Започва изплащането на обезщетенията на хотелиерите за украинските бежанци

Имаме три приоритета - първо, протичане на ваканцията в условията на здравна криза. Това каза министърът на туризма Илин Димитров, който беше гост в сутрешния блок на Нова ТВ. Един от приоритетите му е да се отпуснат средствата на хотелите, приели украински бежанци.

„Има забавяне - над 500 жалби имаме само за 20 дни. 90% са обработени, те ще бъдат платени до края на следващата седмица в най-бърз порядък.

Бавим се и с категоризацията - имаме над 960, поставили сме си за цел до края на сезона да са под 100“, каза министърът.

В средата на сезона е трудно да се правят бързи маневри, ние ще направим кампания за вътрешния пазар и близките държави, с която да удължим малко сезона, добави той.

Ще направи и срещи с министри на съседни държави.

„Много активно се работи за промотиране на България за зимния сезон. Миналата година зимният сезон беше много успешен, надяваме се тази година също да е успешен. Две са ключовите думи за зимния сезон - сигурност и предвидимост“, каза още Илин Димитров.

„Ваучерите за храна да бъдат ползвани за туризъм - обиколката ми показа, че те са удобен инструмент. Масово се сключват договори, сезонът не свършва с това лято. Те ще важат за всяка една туристическа услуга“, добави той.

„Гледам да се концентрираме върху позитивните неща. В Бургас кацна пътник номер 1 милион на летището. Имах среща със здравния министър и ще има проверка за ценообразуването в частните центрове, ще засилим до края на сезона държавните центрове, ще се отпуснат, доколко е възможно, още линейки за морските курорти, Слънчев бряг и Златни пясъци“, каза още министърът.

c