Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Автомат за събиране на празни пластмасови бутилки и метални кенове монтират в магазин в Балчик

„Лидл България ЕООД енд КО“ КД ще монтира и експлоатира в магазина си в Балчик по ул. „Дунав” №5 автомат за обратно приемане (събиране) на отпадъци от опаковки – пластмасови бутилки и метални кенове. Това става ясно от инвестиционно предложение на дружеството, публикувана в сайта на Общината.

Автоматът ще бъде разположен в обособена зона с площ от около 58 кв. м в търговския обект, като с декоративни пана/панели ще бъде обособено самостоятелно помещение. Той ще бъде програмиран да приема пластмасови бутилки с обем 0,2 до 3,0 литра от вода, безалкохолни напитки и бира, както и кенове от желязо и алуминий с обем от 0,2 до 0,5 литра от вода, безалкохолни и енергийни напитки и бира. Годишният капацитет за събиране на площадката ще е 50 тона бутилки и 20 тона кенове.

При проведени тестове в реални условия за предаване на една опаковка и издаване на системен бон е необходимо време от около 10 секунди. След подаване на опаковката в приемателния отвор на автомата, той определя дали отпадъкът е подходящ за приемане (дали попада в гореописаните категории, дали бутилката/ кенът не съдържа течност, дали  не е много деформиран и т. н.). Ако отчете, че опаковката не е подходяща, автоматът ще я връща.

За всяко предаване на количество отпадък от опаковки автоматът ще издава системен бон за отчитане на възмездна сделка по данъчното право. Пари в брой няма да се изплащат, а ще бъде възможно сумата да бъде ползвана при покупка в обекта от физическото лице, предало отпадъци.

Събраните отпадъци от опаковки ще се транспортират към логистични центрове на дружеството, за които има издадени валидни документи за третиране на отпадъци от опаковки.

Снимката е илюстративна

c