Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Радостина Жекова: Фестивалът "Открит ден на полето" изпълни своите цели 

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите даде заявка, че това е първото издание на "Открит ден на полето". Научихме важни уроци, разбрахме ги и смятам, че ще има още много издания занапред. Това сподели пред Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, организатор на фестивала, в неговия последен ден. 

Вече има фирми, които потвърдиха участие в следващите издания, което за нас е израз на огромно доверие. Защото дори все още не е ясно кой ще е колегата, който ще управлява демо платформата на фестивала следваща година, нито къде ще се проведе, понеже ние заявихме, че принципът на домакинстване ще е ротационен между колегите от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

"Фестивалът ще остане с неопределена дата, понеже тя зависи от това как ще протече стопанската година", допълни още Радостина Жекова.

Според организаторите целите на мероприятието са изпълнени. Едната е била на едно място да се съберат производители и дистрибутори на семена, препарати, всички доставчици, машини, интелигентни иновации, банки, застрахователи, включително представители на образованието и науката в лицето на гостите от Аграрния университет в Пловдив и Професионалната гимназия по аграрно стопанство, които са се включили и като организатори на събитието.

Втората основна цел е била Добруджа да бъде върната на картата на този тип мероприятия и организаторите смятат, че успешно са изпълнили и тази цел.

Радостина Жекова коментира и проблемите, около вноса на земеделски култури от чужбина. Според нея вносът на пшеница към този момент не е много висок, на база производството, което има България. Но при слънчогледа вносът е висок, около 300 хил. т при производство от 2 млн. т в страната. 

“Българските земеделци не са против украинците. Според тях всички живеем в нормален свят и, разбира се, искаме да помогнем. Идеята с помощта на Украйна според европейския регламент е чрез създаване на транзитни коридори за държави, които имат нужда от тази стока, а България не попада в тази категория. В този ред е добре   Министерството на земеделието да прояви разбиране, че този евтин внос в България води до унищожение на отрасъла, докато в същото време падежите и рентите предстоят.

Жекова коментира, че земеделските производители не са били подготвени за нашествието на т.нар. ливадна пеперуда. Последното подобно нападение е било през далечната 1981 година. Има големи щети при земеделци, където е било масово - Крушарско, пътят за Албена и Славеево, както и други микрорайони. Забавянето от 6 дни, което Министерство на земеделието в лицето на Българска агенция по безопасност на храните е изключително неподходящо, защото заповедта за пръскане е трябвало да бъде издадена в рамките на 6 часа, посочи тя. В този смисъл земеделците не смятат, че ситуацията е била овладяна навреме и само тези, които са успели да напръскат, без да изчакат заповедта, са успели да спасят посевите си.

Фестивалът "Открит ден на полето" се организира от  Добруджански съюз на зърнопроизводителите, който е част от Национална асоциация на зърнопроизводителите, най-голямата браншова организация в сферата на земеделието в България. 

Празникът събра земеделски стопани след края на жътвата на пшеницата - в дните 26, 27 и 28 юли. В землището на село Поручик Гешаново бяха представени  90 хибрида слънчоглед и 120 царевица на най-големите семенарски компании.

Преслав НЕЙЧЕВ

Снимка: "Гласът на земеделеца"

c