Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Край с. Поручик Гешаново започнаха Дни на полето в Добруджа (+снимки)

Уникалното за България събитие Дни на полето в Добруджа започнаха днес . Събитието се организира за първи път у нас от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и събира на едно място над 50 фирми, заети в агробизнеса.

Дните на полето ще продължат до 28 юли, включително. Представят се  фирми, предлагащи семена, торове и селскостопански машини. Програмата предвижда и експозиция на ретро земеделска техника, игри, замесване на ритуални хлябове и други. Събитието събра на едно място десетки земеделски производители и фирми, работещи в сектора, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

След официалното откриване на събитието имаше музикално-развлекателна програма с участието на Добруджански ансамбъл, Яница Кънева, Нелина и „Тутурутка“.

По време на Дните на полето фермерите могат да видят в реални условия над 200 хибрида царевица и слънчоглед, предоставени от 12 семенарски компании. Партньори на уникалния земеделски празник са още 10 фирми за листни торове и подхранване на полските култури, 20 компании за земеделска техника, застрахователи, банкови институции, доставчици на гориво, преработватели, фирми за иновации и технологии. 

Вторият ден ще е посветен на производството на хляба и в него ще могат да се включат отново и децата. „Фестивал на хляба в Златна Добруджа“ – под това мото преминава втория ден от Дните на полето - 27 юли. От 10 до 17 часа са организирани различни прояви, посветени на зрънцето, добиването на брашно, месенето и изпичането на хляб и различни тестени изделия. В програмата са включени още демонстрации, открита работилница за деца, изложба и други. 

Успоредно с Фестивала на хляба ще вървят полевите демонстрации на земеделска техника. Наред с това - на 27 юли от 15 до 16 часа е предвидена лекция, свързана с неприятелите по слънчогледа и царевицата. Лекторите ще бъдат експерти от Министерство на земеделието, Аграрен университет – Пловдив и БАБХ. 

Третият ден от мащабните полски дни отново започва с полева демонстрация и така през целия ден, земеделците ще видят представяне на сеялки, пръскачки, демонстрация на дронове, комбайни и ремаркета. 

От 15 часа на 28 юли е насрочено представянето на Европейския цифров иновационен агрохъб. Лектор ще бъде Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации. Тя ще се спре и на новите изисквания в сектор „Земеделие“ в следващия програмен период. Финалът на Дните на полето ще бъде поставен в 18 часа с изложението на ретро автомобили. 

Председателят на НАЗ - Костадин Костадинов обяви, че планират разширяване на Дните на полето с нови локации - две в Южна България и  още една в Северна България. 

c