Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Тодорова от Добрич: В съчетаването на традиционни и нетрадиционни методи е бъдещето на медицината

Д-р Детелина Тодорова завършва Медицина през 1995 г. Започва да практикува през следващата година, първоначално в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич, Спешно-приемно отделение. От 2002 г. до момента е в извънболничната помощ като общопрактикуващ /семеен/ лекар. Д-р Тодорова е специализирала Вътрешни болести, Обща медицина и Очни болести. През 2018 г. придобива степен Магистър по Здравен Мениджмънт към Медицински университет, Варна. Същата година открива и менажира първия в Добрич Център за холистична /нетрадиционна/ медицина „Здраве от природата - Добрич“. Тя съчетава успешно двете традиционни и нетрадиционни методи за диагностика, профилактика и лечение на пациентите си и е убедена, че в това е бъдещето на медицината.

От скоро Центърът разполага с най-ново поколение Биоскенер /Квантов анализатор/ и апарат Вега-тест/за поносимост или не към различни видове храни/. Д-р Тодорова е единственият лекар в областите Добрич и Варна, а може би в цялата Североизточна България, работещ с такава техника. По думите й апаратурата гарантира точност в диагностиката, разчитането, консултацията и насоките за изследване и лечение.

Д-р Тодорова, какво представлява Биоскенерът?

Квантовата медицина е направление в медицината от гледна точка на квантовата теория. Тя е предмет на развитие на медицината за космически цели и този апарат е нейна разработка. Отличава се от известните диагностични апарати - рентген, компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, ултразвук, по това, че прави анализ на клетъчно и микроклетъчно ниво, на ниво органи и системи към момента на изследването. Биоскенерът, с който работя, отчита и замерва 250 здравни показатели, давайки информация за над 26 органи и системи. Апаратът отчита магнитното поле на човешкото тяло. Всяка клетка в човешкия организъм излъчва електромагнитни вълни. Сигналите на тези вълни са различни при добро здраве, пред болестно състояние и болест. Увредените клетки са различни и излъчват различни вълни. Квантовият анализатор отчита тези магнитни полета и след усилване и обработка на данните от вграден микропроцесор ги сравнява със стандарти за заболявания и ги отразява в конкретни стойности. Този метод е нов, бърз, точен, евтин, неинвазивен и безопасен.

Биорезонансът изпраща стандартни вълни към тялото. Ако пациентът има увредени клетки, техните вълни предизвикват резонанс и апаратът ги регистрира. Колкото по-увредени са клетките, толкова сигналът е по-интензивен и резултатът клони към положителен за здравословен проблем.

Задължително е да се отбележи, че методът за изследване е напълно безвреден. Няма рентгеново облъчване и натоварване. За това спокойно може да се ползва от деца, бременни, кърмачки, хора с инпланти. А в същото време дава много и разнообразна информация.

Трябва ли този метод на диагностика да се извършва от лекар?

Да, задължително. Има специфична терминология, информация, която само лекар би интерпретирал правилно. Както и консултът с лекар е нужен, за да бъде пациентът правилно насочен за изследване или консулт с друг специалист. Или да се назначи терапия. Аз извършвам всички тези дейности, включвайки ги в лекарската си консултация след изследването. С помощта на Биоскенера могат да се отчетат и наследствени проблеми, тъй като апаратът регистрира и предразположеност, която може да идва именно от наследствен проблем.

Колко пъти може да се прави такова изследване, виждат ли се органите? Може ли да се „хване“ рак в ранен стадий, ако някой орган го няма какво се вижда? Може ли да се провежда след химиотерапия?

Изследването може да се прави колкото пъти е нужно. Органи не се виждат. Това са компютърно моделирани органи, върху които се отразява статусът на изследваните. Апаратът не отчита липсващ орган, защото информацията за него остава. След химиотерапия даже е задължително да се направи тъй като е щадящ метод и организмът не се натоварва още. А и е нужна детоксикация и балансиране на микробиома. Може да се регистрират патологични импулси от клетките на различни органи - млечни жлези, матка, яйчници, простата, черва, щитовидна жлеза и т. н. и да се заподозре туморно образувание. Такъв пациент е насочван към тесен специалист или конкретно изследване.

Какво трябва да прави и да не прави пациентът преди такова изследване?

Преди изследване пациентът не трябва да се е хранил поне 2 часа, да не е пил кафе, да не е бил подложен на силен стрес. Добре е да се изпие 200 милилитра вода. Не трябва да има по ръцете и в близост до апарата метални предмети, смартфони. Жените не трябва да са в цикъл. Необходимо е да не се пият лекарства освен най-нужните.

Разкажете ни и за Вега-теста, какво представлява той?

Вегетативният резонансен тест е разработен още през 1978 г. Той комбинира древните китайски акупунктурни методи със съвременните технологии, давайки възможност да се храним полезно и пълноценно. Базира се на теорията, че всяка храна има различна енергийна структура. Ползват се еталони от специален набор от ампули със съответните вещества в тях - храни, напитки, подправки, масла и др. Създава се свързваща верига между човек, храна и апарат.

С електрод във формата на писец се натиска леко в АТ на белия дроб. Пациентът държи метален накрайник с другата ръка. Двата накрайника се свързват с апарата, като по този начин веригата се затваря. Поставяйки ампулите с извлеците се отчита намалената или завишена толерантност към тестваната храна.

Каква е ползата от този тест?

Храната ни не е качествена, пълна е с нитрати, хормони, токсини, консерванти и стабилизатори. Постепенно се развива непоносимост към храни, изразяваща се в алергии, синдром на дразнимото черво, дисбактериоза, напълняване, въпреки уж правилно хранене , отключване на диабет, висок холестерол, натоварен черен дроб, недостиг на витамини, минерали, ензими. Чрез вегетативния резонансен тест мога да определя от 140 храни кои са подходящи и кои не за пациента. Има абсолютно забранени, относително разрешени  и препоръчителни.

Тестът е подходящ за всеки и абсолютно безвреден. Даже за деца, бременни и кърмачки. Чрез този тест се избягват щетите, нанесени от различни „полезни“ диети, от булимия  или анорексия. Точността на теста е 95 процента. Няма йо-йо ефект при ползване на толерираните храни. Тези, които са дали нетолеранс, се изключват за 3 месеца. И се прави нов тест.

Искам да подчертая, че Вега-тестът не е тест за хранителна алергия. Хранителната алергия е реакция на имунната система. С Вега-теста не се поставят диагнози. Не се правят диети и режими, изключвайки нормалното хранене - закуска, обяд, вечеря. Като квалифициран лекар мога да дам на пациентите точни указания относно храненето им без да застрашава здравето им.

c