Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Пчеларката от Добрич Недялка Михова: Тази година природата беше добра към пчелите

„Тази година и природата беше добра към пчелите. Здрави са. Презимуваха много добре, нямаме загуби“, сподели Недялка Михова, неколкократен носител на приза „Пчелар на годината“ на Добрич.

През последните години пчелинът й се намира в района на село Прилеп, където е изградена и семейната „Медена къща“.

Тук пчелите събират по-малко, но са здрави, което за мен е най-важното, каза пчеларката. Първо събирали майски букет, след това прекрасна акация.  Сега произвеждат друг вид букет.

За жалост дъждовете са провалили възможността пчелите да произведат изключително полезния мед от драка. Тя е ендемит, който вирее на 10-15 километра от морето и е много полезен при кашллица.

Медената къща търгува мед на дребно – на място и при участие във фермерските пазари. В с. Прилеп посрещат основно българи, а чужденците са предимно германци. Работят с най-големия туроператор TUI.

По информация от колеги Недялка Михова споделя, че цените на едро са се повишили. По думите й в края на миналия сезон пчелари са продавали полиморфен мед по 6 лева/кг. При доскорошни цени от 3 лв./кг това звучи много добре, посочи тя.
 Пчеларката споделя, че пандемията е трябвало да покаже на човечеството на какво са подложени пчелите. „Те са непрекъснато под такъв сериозен натиск – било от хората или други неприятели. Затова трябва да направим своите изводи и да променим отношението си към тях“, добави тя.

c