Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Време е да покорите Мусала

Покоряването на най-високия български връх и първенец на Балканския полуостров Мусала е цел за всеки планинар. Няма година, в която стотици туристи да не се отправят нагоре, за да изкачат внушителните 2925,4 метра надморска височина. Първенецът на Рила е безспорен лидер на Балканите, но с добра екипировка, необходимата подготовка или опитен водач, върхът е постижимо предизвикателство, което остава незабравим спомен у всеки.

Опитните алпинисти разкриват, че пътят към Мусала е осеян с уникални природни забележителности и спиращи дъха гледки, които ги амбицират при всяка възможност отново да се изкачат до „покрива на Балканския полуостров“. Ако не сте били в Рила, не губете време и си подарете едно от най-вълнуващите преживявания, които може да усетите само високо горе в планината.

Връх Мусала е един от 100 туристически обекта в България, което също провокира много хора да се отправят на горе. Само 11 метра е разликата, която дели лидера на Рила със втория по височина връх у нас. Това е Вихрен в Пирин. Ето защо не са малко планинарите, които първо покоряват него, а после се отправят към следващата по-трудност цел.

Както при всички останали планински преходи, най-удачното време за покоряване на върхове, също са топлите месеци на годината. Интересно е, че дори в горещите дни, по най-високите части в планината температурите не надхвърлят няколко градуса над нулата.

Приблизително осем месеца се задържа снежната покривка по склоновете на Рила, което е причина планината да е източник на много минерални извори, места с чисти езера и извиращи реки. Тук са прочутите със своята красота „Седемте рилски езера“, както и началото си водят три от най-големите реки в България – Искър, Места и Марица. Най-високото езеро също е в Рила, като т.нар. Ледено езеро е разположено на 2709 метра.

Покоряването на Мусала е възможно по няколко основни маршрути, но един от предпочитаните е от курорта Банско, където целогодишно отсядат множество родни и чужди туристи. Величественият връх е на малко повече от 20-на километра. Същинският преход започва от Якоруда, и по-конкретно началото се поставя от хижа Грънчар. Оттам нагоре изкачването при средна продължителност е около 5 часа.

Според подготвеността на групата, преходът може да се облекчи с лифта от Боровец, но дългият маршрут е изключително живописен и си заслужава, да бъде извървян. Независимо от степента на подготвеност на изкачващите се, задължителни за всеки турист са топлите дрехи, удобните планински обувки, предварителното опознаване на района, а при първо покоряване на Мусала най-удачният вариант е включването в група с опитен водач. Това ще е гаранция, че покоряването на върха ще е наситено с приятни гледки и емоции.

Изкачването на най-високия ни връх може да е едно незабравимо приключение по време на семейната ваканция. Достатъчно е да организирате пълноценна почивка с посещения на културни и исторически забележителности, както и с екомаршрут в планината. Няма да сгрешите, ако отседнете в апартхотел Лъки Банско в едноименния курорт. Там ще се радвате на перфектно обслужване, петзвезден лукс и ще имате възможност да посетите ултрамодерния спа център.

Комплексът предлага разнообразие от развлечения, пълноценен релакс и куп активности в планината през четирите сезона на годината. Освен това, местоположението на възрожденския град позволява бързо да се стигне до максимално много забележителности в националните паркове „Пирин“ и „Рила“. Наред с Вихрен и Мусала, в района може да се посетят Байкушевата мура – най-старото дърво у нас, Паркът на танцуващите мечки или най-голямата християнска обител – Рилския манастир.

Само тук може успешно да се съчетаят хоби, еко, селски, поклоннически и кулинарен туризъм. Конна езда, риболов, планинско колоездене пък са сред най-предпочитаните спортни активности на открито през лятото. Зимата е времето на белите писти и всички сезонни спортове.

Банско успешно съчетава модерните новости с възрожденските традиции. Курортът е родното място на редица бележити българи, сред които Паисий Хилендарски, Иван Рилски и Никола Вапцаров.

Снимки: Лъки Банско. Pexels

c