Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Труден сезон със спад на туристите очаква „Двореца“ в Балчик

ДКИ „Двореца“ няма да увеличава цените на билетите за вход и те остават на нивото от последните две години

Туристическият сезон в „Двореца“ в Балчик се очаква да започне активно през Великденските празници. Данните до момента сочат, че туристопотокът е два пъти по-малък в сравнение с миналата година, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова. От началото на годината комплексът е посрещнал 2438 посетители, докато през 2021 година техният брой е бил 5755. Те са предимно българи, следват румънците. Има и много посетители украински граждани.

След двете години на ковидизолация, война, която се води на 300 км от България, вещае непредсказуем сезон, опасява се Жени Михайлова.

Очакванията са, че тази година туристите в архитектурно-парковия комплекс ще са значително по-малко от миналата година. Прогнозата е за спад на немските посетители, които са сред традиционните гости за комплекса. Предвижда се ръст на полски туристи. От летищните резервации става ясно, че ще има повече британски гости. Засега прогнозата е за спад и на чешкия пазар, обясни Жени Михайлова.

Тази година ДКИ „Двореца“ няма да увеличава цените на билетите за вход и те остават на нивото от 2020 и 2021 г. Част от украинските деца, настанени в Балчик, които са поискали чрез Община или друга институция, влизат безплатно. Други, които не идват организирано, влизат срещу заплащане на таксата от 2 лева за деца.

c