Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Дарина Аргирова от Каварна: Туризмът е пред пълен колапс

За перспективите пред туризма след ударите на пандемията и войната – председателят на Туристическо сдружение „Каварна“ Дарина Аргирова с анализ и прогноза пред Про Нюз Добрич

Как пандемията и войната, които белязаха последните две години, се отразиха на туризма?

През последните две години туризъм в света беше поставен в тотален колапс. Към настоящия момент сме изправени пред ново предизвикателство-война. Има два основни фактора, които могат да унищожат туризма в даден регион и ние се наложи да се сблъскаме за 2 години и с двата - пандемия и война. Последиците от пандемията са тежки и секторът не може да се възстанови толкова бързо. Ще са нужни няколко години след пандемията за възстановяване на туризма в нивата отпреди 2020 година. Но войната промени изцяло очакванията на туристическия бранш. Точно когато очаквахме, че отпадането на зелените сертификати ще даде дори и малък тласък за развитието на туризма, войната ни изправи пред ново предизвикателство. Възхищавам се и се прекланям пред всички колеги, който, въпреки тежката ситуация, в която е браншът във време на пандемия, отвориха своите хотели и сърца за бежанците от Украйна. Ние също от самото начало правим всичко по-силите си да помогнем на всеки, който се обърне към нас. Все още има много затворени граници и липсват полети поради Covid-19 и сега като последствие от войната трябва да забравим пазари, коrто винаги са ни посещавали като Русия, Украйна, Беларус и дори Молдова.

На какви туристи ще разчитате през новия сезон?

Ние от туристическия сектор ще трябва да разчитаме основно на български туристи, които да привлечем с уникалната ни природа, история, кухня и традиции.

Северното Черноморие е невероятно, защото съчетава изключителни природни туристически ресурси с антропогенни туристически ресурси. Ние притежаваме уникална природа. На територията на община Каварна се намират два големи резервата: Калиакра и Яйлата, както и две защитени територии. Районът е много подходящ за практикуване на екотуризъм, орнитоложки туризъм /наблюдение на птици/, ботаник туризъм, рурал туризъм /селски туризъм/, велотуризъм, голф туризъм и други видове алтернативен туризъм. Спокойствие, чиста природа, безопасна среда - именно това ще привлече туристите към красивия ни район, който е късче от рая.

Каква е Вашата прогноза за новия туристически сезон?

В сложната ситуация, в която се намираме в момента, е изключително трудно да се прави прогноза. Зависим от твърде много фактори като отваряне на граници и налагане на карантина в различните държави. До кога и как ще се развият бойните действия на територията на Украйна. Но това, което се знае със сигурност, е, че ни очаква много тежък и несигурен сезон.

Моята прогноза за лято 2022 в община Каварна е изключително тревожна - очаква ни много неблагоприятна обстановка. На първо място, пандемия, която все още не я ясно в каква посока ще се развие. На второ място, война в изключителна близост до Северното Черноморие. Огромна вълна от бежанци, на които все по-трудно успяваме да помагаме. Единственото, на което туристическият сектор сега се надява, е помощта от 40,00 лева, която ще се изплаща след 01.04.2022 г., но все още има неясноти относно документацията.

На какви туристи ще разчита община Каварна за лято 2022?

Най-много гости през последните години община Каварна посреща от Румъния, но тази година техният брой ще бъде по-малък. Румъния и Турция премахнаха всички ограничения, но при нас те още са валидни. Дори днес ако нямате сертификат и отидете примерно до Констанца на връщане в България трябва да си направите тест. Същата е ситуацията и с Турция. Правителството трябва да помогне на бизнеса и да облекчи режима на влизане в България. Друг много важен фактор е, че през последните две години в Гърция заради пандемията имаше много ограничения. В последния месец те постепенно отпадат и очаквам голям процент от българите да се насочат именно на там. Със сигурност и румънските туристи ще се насочат към Гърция и Турция поради много причини - по-ниски цени и по-високо ниво на обслужване. Очакваме и разчитаме през сезон 2022 година най-вече на българските туристи, които винаги са ни избирани пред Южното Черноморие заради тишината и спокойствието.

Има ли надежда за бъдещето на туризма в община Каварна?

Все пак туризъм е имало винаги и ще има. Имам надежди за бъдещето развитие на туризма в община Каварна. Кметът Елена Балтаджиева винаги е отворена към нови инициативи. Тя като кмет е креативна, иновативна и винаги работим успешно с нея. Община Каварна трябва да продължи да залага на провеждането на различни културни събития и фестивали, който да привличат туристи. Особено внимание трябва да се обърне на крилете на сезона /април, май-септември, октомври/, който са важни за туристическия бранш в общината. Надяваме се, че след преминаване на тежката криза за туризма ще настъпят добри време и община Каварна, благодарение на своите трудолюбиви хора, които са запазили традициите си, ще привлича все повече туристи, чрез нови и иновативни туристически продукти.

***

Туристическо сдружение „Каварна” е създадено през 2012 година за  развитие и популяризиране на туристическата дестинация „Община Каварна”. Обединява всички собственици на хотели, къщи за гости, ресторанти и атракциони в региона, голяма част от които са разположени в населени места от общината и развиват селски туризъм. Дейността му обхваща  цялото Северно Черноморие - от Кранево до Дуранкулак.

Награди и отличия:

Туристическо сдружение „Каварна“

2015 г. - Златен приз за „Сдружение, фактор в българския туризъм за 2014 година”

2016 г. - награда от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ за развитие на туризма в региона.

Председателят на Сдружението Дарина Аргирова:

2017 г. - „Бизнес дама в туризма 2017 година” на Годишните морски награди в туризма

2020 г. - "Личност на годината в туризма" на Годишните черноморски награди за бизнес и туризъм 2020 г. Грамота за "Цялостен принос за развитието на туризма в морския регион" от списания "Дестинация България".

c