Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вендинг автомат за продажба на лекарства работи вече в Балчик

На нова придобивка се радват от няколко дни балчиклии – могат да си закупуват лекарства денонощно седем дни в седмицата. Това е възможно благодарение на вендинг автомат за лекарства, който е вграден в аптека „Форум” в Белия град.

За Про Нюз Добрич магистър-фармацевтът Любомир Русчев, който е собственик на  аптеката, разказа, че му се е случвало доста пъти през нощта близки да го събуждат за най-елементарни лекарства – за температура, за настинка на дете и други. Посочи, че в Балчик има общо пет аптеки и една дрогерия, но нито една не работи денонощно. Такава няма и в Добрич. По думите му благодарение на автомата за лекарства няма да се налага на хората да изминат десетки километри за един Панадол за температура на дете например.

Ние няма да имаме приходи от тази инвестиция, защото тя е чисто и просто с цел услуга към хората, посочи Русчев.

От вендинг автомата в Балчик могат да бъдат закупени само медикаменти без лекарско предписание. Собственикът на аптека „Форум” обясни, че това са температуропонижаващи лекарства, за разстройство, за констипация, за кашлица, за първи симптоми при настинка и други.

Според Русчев интерес към вендинг автомата има, защото в Балчик досега не е имало такъв. По думите му по-младата част от населението оценява предимството, че през нощта няма да ходят до Варна за нужно лекарство.  

c