Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич не харесват храната на общинското дружество „Столове“. Какво казва управителят?

Родители на ученици от СУ „П.Р.Славейков“ в Добрич се оплакват, че храната, която се предоставя там на децата от общинското дружество „Столове“ ЕООД е студена и безвкусна. Това стана ясно по време на обсъждането на бизнес задачата на дружеството за 2022 година на януарската сесия на Общинския съвет. „Столове“ хранят основно учениците от СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Кирил и Методий“ и СУ „Любен Каравелов“.

Съветникът Станислав Илиев заяви, че е направил кратко проучване сред ученици и родители в СУ „П.Р.Славейков“, където е кухнята-майка на дружеството. Голяма част от родителите споделили, че децата не харесват храната, която им се предоставя. Една част от тях са прекратили това като вариант за изхранване на техните деца и им приготвят храна от вкъщи.

Голяма част от родителите пък споделили, че храната им се предоставя студена.

По повод на твърдения на управителя на „Столове“ Стоян Стоянов за конкуренция от страна на търговски обекти в близост до учебните сгради, която вреди на дружеството, Илиев изтъкна, че голяма част от децата в начален етап на образование изобщо не напуска двора на училището и тук не става въпрос за конкуренция.

„Настоявам г-н Стоянов да се опита да направи анкета каква е използваемостта на услугата му в тези училища, да получи обратна връзка защо децата не ядат храната и после да търсим други мотиви, като нелоялна конкуренция. По този начин нито се осъществява функцията да се изхранват децата с подходяща храна, нито има икономически резултат за дружеството“, изтъкна Илиев

Стоян Стоянов посочи, че когато говори за конкуренция, има предвид учениците, които могат да напускат двора и пазаруват в съседни обекти. Стана ясно, че в СУ „П.РСлавейков“ се изхранват между 170 и 180 деца на ден, в СУ „Любен Каравелов“ са 120, в СУ „Кирил и Методий“ - между 120-150 деца. Във връзка с пандемията и отсъстващи класове обаче броят на децата е доста по-нисък.

„Учудвам се от оплакването за студена храна и не го вярвам, защото тя се приготвя на място. Ще направя проверка. Имаше оплаквания от майки, че храната не била вкусна. Спазвайки наредбите за детското хранене, мога да кажа, че в една порция има много малко сол. Колко е безвкусна храната, когато трябва да се спазват определени изисквания?  Да, на деца, които са свикнали да се хранят по определен начин, който не е най-здравословният, храната ще им е безвкусна“, заяви Стоянов.

Той каза, че се надява да направи тази година дружеството по-печелившо и да подмени голяма част от техниката, която е морално и материално остаряла. Нужен е и частичен ремонт на кухнята в СУ „П.Р.Славейков“, която е кухня-майка, както и да се закупи лекотоварен автомобил за нуждите на дружеството.

Снимката е илюстративна.

c