Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Коледарски благослов от млади и стари в Генерал Тошево за здраве и берекет

С песни и наричания на млади момци коледари се огласи площад „Бялата лястовица“ в град Генерал Тошево днес. Традиционният Коледарски благослов, организиран на Община Генерал Тошево, отново зарадва жителите и гостите на града часове преди Святата нощ на Рождество Христово.

Пременени в народни носии, с тежки добруджански аби и автентични геги, 9 коледарски групи от града и селата представиха в мразовития декемврийски ден характерните за Бъдни вечер песни за стопанина, за най-личната невеста в селото и буйния момък.

Нарекоха за здраве и берекет тежката погача и благословиха щедростта на домакина, който ги с „Дар дарува”, както се казва в народния фолклор по тези ширини. За поредна година коледарските групи показаха, че в нашите географски ширини традициите са по-живи от всякога, пазят се и се предават от поколения на поколения. 

В ролята на домакин беше кметът на Общината Валентин Димитров. Организаторите на събитието дариха всяка една коледарска дружина с добруджански кравай, бутилка вино и грамота за участие с пожелание да продължават да пазят живи изконните български традиции.

c