Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Доц. Михайлов: Студентите от технологичния колеж в Добрич изцяло се реализират във фирми в Добруджа

90 студенти в Добруджанския технологичен колеж – Добрич, към Технически университет Варна празнуват днес. Отбелязване на 8 декември заради здравните мерки и в условията на дистанционно обучение няма да има в учебното заведение, но студентите се организират да празнуват самостоятелно, каза за Про Нюз Добрич преподавателят в колежа доц. Д-р Радко Михайлов.

Младите хора се обучават в три специалности – „Земеделска техника и технологии“, „Ремонт и експлоатация на транспортна техника“ и „Ремонт и експлоатация на мехатронни устройства“. От две години има и магистърска програма по специалност „Специализирани технологии в земеделието“, която е към катедра „Технология на машиностроенето“ в ТУ Варна, но част от обучението се води в Добрич.

„Искам да отбележа, че студентите доста отговорно се отнасят към дистанционното обучение. Реално погледнато участието и посещението на дистанционните лекции е по-високо, отколкото при присъствено обучение. Новите технологии дават възможност и за директен запис на информацията, която им подаваме, така че учебния процес върви добре“, отбеляза доц. Михайлов.

Лекциите на студентите преминават изцяло дистанционно. Има някои лабораторни упражнения, които се правят присъствено, защото не всичко може да се покаже във виртуална среда. На две седмици веднъж се организират присъствени упражнения с ограничен брой студенти, при ротация. „Има неща, които не могат да се правят онлайн в един технически колеж - трябва да се видят, да се пипнат, да се измерят“, посочи преподавателят.  

Единствената трудност според него е липсата на контакт. От друга страна, изпитите се провеждат в електронна среда, те са в тестова форма, което не е проблем. Плюс за дистанционното обучение е, че студентите събират много повече информация, отколкото им се преподава. „Ние един вид открехваме вратата и те тръгват в дадената посока, търсят и събират знания и се представят много добре на електронните тестове“, казва доцентът.

След завършване на колежа студентите се реализират основно в земеделски и дистрибуторски фирми в града и района. „Определено си намират работа, а част от тях продължават в магистърска форма. Нашият колеж съществува от повече от 30 години, много наши възпитаници вече са създали и развиват собствени земеделски фирми“, допълни доц. Михайлов. 

c