Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С изложбата "Жито" село Гурково почита художника Никола Даскалов

„Жито“ е третата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, на която Читалище „Свобода-1897“, с. Гурково  кани днес, 3 декември, от 17 часа. Тя се организира в  партньорство с Художествена галерия –Добрич и отбелязва 80-ата годишнина от рождението на един безспорен талант, свързан със село Гурково - добруджанския майстор на живописта Никола Г. Даскалов /1941 – 2010/. Той е  роден в с. Голеш, Силистренско, но е живял и работил в с. Гурково, където споменът за него е жив.

Пазят го хората, които са го познавали, учениците на които е преподавал, къщата, в която е живял и която остава белязана от таланта му със сграфити.

През 1971 г. започва работа като уредник в Художествена галерия – Добрич, а от 1975 г. до 1982 г. е неин директор.

Творби на Н. Даскалов са собственост на НХГ, СГХГ, градските галерии във Варна, Плевен, Добрич, Силистра, Търговище, Стара Загора, Сливен и др., както и на частни колекционери в България, Германия, Япония, Швеция, Белгия, Ирландия.

В ретроспрективната изложба, посветена на 80-тата годишнина от рождението на художника, ще бъдат представени негови платна, селектирани и любезно предоставени от Художествена галерия -Добрич, както и архив от публикации за Н. Даскалов, събиран от майката на твореца и поверен на читалището.

В изложбата ще се видят платна и ескизи на живописеца, откупени от Ивайло Джилянов – член на читалищното настоятелство, които ще останат в постоянна експозиция на даровитите хора на Гурково, която читалището подготвя.

Всички творби на Никола Даскалов, които читалището в селото успее да издири и заснеме, ще останат в постоянна виртуална изложба на видеоканала на Читалище „Свобода-1897“.

c