Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проект за издателство с голямата награда от Академия за жени предприемачи в Добрич

Бизнес проект за онлайн издателство спечели голямата награда от 5000 долара на приключилата Академия за жени предприемачи в Добрич. Тя стартира на 8 май с участието на над 30 жени не само от Добрич, а и от Варна, София и други градове на страната.

Концепцията за нея е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ под патронажа на Иванка Тръмп. Провежда се от 2019 година в над 20 държави. В България се осъществява от посолството на САЩ и в Добрич е третото й издание след София и Бургас. Предстои такава академия в Русе, стана ясно днес.

В Добрич академията се реализира в партньорство с Висшето училище по мениджмънт.

Организатори и участници днес бяха поздравени от посланика на САЩ Херо Мустафа. Тя изрази надежда всички, които завършиха обучението, да могат да използват получените по време на Академията знания. „Гордея се с това, че генерация жени успява да превърне своите мечти в бизнес“, каза посланикът и пожела на присъстващите да успеят да реализират разработените по време на обучението бизнес проекти.

Млада Тодорова – помощник на аташето по култура и образование в Посолството на САЩ, също поздрави завършилите Академията жени и изрази надежда скоро пандемията да приключи и жените да могат да се събират, за да обменят идеи.  

„Във време на криза за много хора това е изпитание, проблем. Но това е и време на възможности, време на предизвикателства, което хората могат да използват за нещо ново. Така се случи и с участниците в академията, които бяха много добри и иновативни, представиха много добри бизнес проекти и презентации. Уверен съм, че повече от вас ще продължат напред. Така че днес е краят на академията, но за всички пожелавам това да е начало на тяхната предприемаческа кариера, на техния успех в бизнеса, в това, което са си начертали“, пожела ректорът на ВУМ доц. Тодор Радев.

Ръководителят на проекта Татяна Христова съобщи, че по време на презентациите на бизнес проектите са били представени много интересни идеи, сред които проекти за галерия с вино и торта, ателие за шоколад, кафетерии, онлайн арт пространства, виртуални галерии, издателства и много други.  „Много от дамите споделиха, че благодарение на тази академия не само са се научили да правят бизнес план, но и са надградили своята бизнес идея и вече имат цел, която да следват в живота си“, каза тя.

Представените 15 бизнес проекта са оценявани от жури в състав: доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан по научноизследователската и иновационна дейност на Стопански факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Веселин Благоев по маркетинг и икономика – Заместник ректор по Академични стандарти и връзки с бизнеса, ВУМ, София, Радостин Русев, съсобственик на „Рад-Мар“ ООД, Д-р Виолина Рачева –  преподавател по мениджмънт, Деян Димов – преподавател по финанси, както и Млада Тодорова.

Специална поощрителна награда беше връчена на Ася Великова за нейното ателие за българска шевица. Трета награда – 2000 долара, е за проекта на Кристина Димитрова за сладки подаръци за специални дати и събития.

Втора награда от 3000 долара е за собственика на медийна група Про Нюз Станислава Кръстева за проекта й „ПроАрт – онлайн пространство за изкуство и култура с виртуална арт галерия и подкаст“. Голямата награда от 5000 долара е за проекта на ръководителя на училище „Мария Монтесори“ Петя Петрова за онлайн издателство „Израстване“ - за осъзнато личностно и духовно израстване на деца и възрастни.

„Фокусът ще бъде разработването на образователни ресурси за начален и прогимназиален етап посока социално-емоционална интелигентност и осъзнатост. Много съм щастлива, че МОН в стратегията си за развитие постави много голям фокус на разработката на учебни помагала в тази насока за 2021-2030 година, така че определено пазарът има нужда от подобни ресурси, разработени по подходящ начин от човек, който познава образователната система, така че да могат по-бързо да бъдат внедрени в програмата“, сподели Петя Петрова.  

c