Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

Нова структура за лечение на болни с COVID-19 ще бъде изградена в МБАЛ-Добрич

снимка: pinimg.com

Проект на Министерство на здравеопазването предвижда превод на държавни средства – за реконструкция, проектиране и ремонтни дейности към Многопрофилна болница за активно лечение в град Добрич, с които да бъде обособена изолирана структура за лекуване на пациенти със заразни заболявания, информираха от пресцентъра на здравното министерство. За добричката болница ще бъде осигурено също и медицинско и немедицинско оборудване за лечение на пациенти с COVID-19.

Близо 100 млн. лв. е предвиденият ресурс, с който ще бъдат осигурени за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти със заразни заболявания и за закупуване медицинско и немедицинско оборудване за лечение на пациенти с COVID-19 в 133 болници. Намерението е формулирано в проектно предложение, изпратено от Министерството на здравеопазването на 29 октомври до Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Проектът „Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“. Предвиденият за реализация срок е 24 месеца.

В мотивите към проекта е записано, че целта е подобряване на здравната система в условията на продължаваща пандемия от COVID-19. Лечебните заведения за болнична помощ са разпределени в три групи. Болниците, предоставили в Министерството на здравеопазването своите инвестиционни предложения, са предвидени в проекта на МЗ. В изпълнение на проекта ще бъдат осигурени и медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за лечението на граждани с COVID-19.

За интервенции в общински лечебни заведения, проектът ще бъде изпълняван в партньорство между Министерство на здравеопазването, общините и съответните  болници.

Проектното предложение на МЗ е по процедура BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“, която се реализира в рамките на приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи”. Процедурата е във връзка с въвеждането на специфични мерки за мобилизация на инвестициите в системата на здравеопазването в отговор на разпространението на COVID-19, по линия на инструмента REACT-EU.

Списък на включените в проектното предложение лечебни заведения ↓

Списък-лечебни-заведения

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *