Балчик Бизнес Водещи новини

100-120 лв. рента на декар плащат земеделски кооперации в района на Балчик

Най-голямата кооперация “Черно море” в община Балчик започна авансово изплащане на рентата от по 120 лева за декар. Сума, два пъти по-висока от миналогодишната (55 лв. рента плюс 20 лева дивидент за членовете на кооперацията). Втора част със сигурност ще има, но размерът не може да се каже на този етап, коментираха от земеделската структура, съобщава БНР.
В земеделска кооперация Сокол – с. Соколово от 23 октомври започват изплащането на първа част от рентата – 100 лева на декар. Сумата може да остане така, може да има и второ плащане – не е категоричен в размера председателят Дончо Калудов, защото като цяло стойността за производство се оскъпява. Вече втора година се работи в условия на ковид, стагнация, висока инфлация, поскъпване на ток и газ, над 30 процента скок на цените на консумативи и материали, при торовете – над три пъти, коментира Калудов. Миналата година стопанството е платило по 60 лева на декар.
По данни на областната дирекция Земеделие жътвата на слънчогледа и царевицата в община Балчик е приключила на 14 октомври. При слънчогледа е завършила със среден добив 308 кг от декар при общо засети 89 100 дка със слънчоглед. В предходната стопанска година са получени средно 170 кг/дка от реколтираните 83 560 дка. През тази стопанска година площите с царевица в Балчишко са 81 500 дка, при среден добив от 656 кг/дка, което е значително повече от добитите през 2019/2020 година – средно по 240 кг/дка от засетите 85 310 дка царевица за зърно.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.