Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Д-р Даниела Петрова от Добрич ръководи успешна компания за български пробиотици

Хранителна терапия с пробиотици спомага за лечението на коронавируса, споделя в интервю за Про Нюз Добрич съсобственикът и управител на "Дафлорн" ООД, която произвежда над 50 пробиотични продукта, защитени с над 15 патента и търговски марки в България и света. Д-р Даниела Петрова е родом от Добрич,  токсиколог, тя е съсобственик на компанията „Дафлорн“, която произвежда български пробиотици. Колега и съратник в научното поприще, работата и живота на проф. д-р Никола Александров, един от пионерите, изобретател на пробиотици, не само в България, но и в света, генерал майор о.р., бивш ръководител на Военно-медицинска академия.

Пробиотиците на компанията „Дафлорн“ са последна най-модерна генерация. Какво ги отличава от останалите  и какви са техните преимущества пред конкурентите им на пазара?

Да, Дафлорн произвежда последната най-модерна генерация пробиотици Лактера, защитени с Американски и Европейски патент. Пробиотичната индустрия създава различни генерации пробиотици за да могат те да останат живи и да започнат да действат в дебелото черво на човека. За да стигнат до края на тънките и началото на дебелото черво, пробиотичните микроорганизми имат да преодолеят няколко препятствия - да останат живи на рафта в магазина или аптеката, да преминат през стомаха на човека, където рН-то е много ниско т.е има голяма киселинност, да преминат през дванадесетопръстника, където рН-то е високо, т.е. алкалността е висока и след това да преминат 6-7 метра черва до дебелото черво, където действат всички пробиотици. До сега са известни 4 генерации пробиотици. Първа генерация са така наречените стартерни култури, които са без обвивка и трябва да се съхраняват при минусови температури и са много оязвими към висока киселинност и алкалност. Втора генерация са пробиотици с една протеинова обвивка, най-често синтетична, която също не е достатъчна за да ги запази живи до достигането на дебелото черво. Трета генерация са пробиотици с микрокапсула, най-често протеинова. Четвъртата най-модерна генерация са пробиотици, които са обвити с обвивка, състояща се от протеини, въглехидрати и мазнини. Нашите пробиотици Лактера по време на биотехнологичния процес се обвиват по естествен път с аминокиселините, простите захари и мастните киселини на млякото и така те стигат живи до дебелото черво, където започват да действат. Това е обект на ноу-хау, част от Американския патент. Патента в САЩ за Лактера е единственият в областта на биотехнологиите от общо 8 български патента в САЩ. Дафлорн е единствената компания в източна Европа, която има действащи Американски и Европейски патент в областта на пробиотиците. Дафлорн ООД си произвежда пробиотичната суровина, докато над 90% от компаниите само пакетират пробиотици, като закупуват суровината от други фирми.

  • Залагате на собствен метод за изолиране на нови пробиотични микроорганизми от природата. Бихте ли разказали повече за това?

През 2011г. Н. Александров и Д. Петрова за първи път в света успяха да изолират 8 пробиотични щама от изворна вода от дивата природа на България – извор в Стара планина, като най-важен от тях е Lactobacillus bulgaricus DWT1. Улавянето на пробиотични микроорганизми от изворна вода се случва за първи път в света и затова можем да говорим за научно откритие. Първите в света пробиотични микроорганизми от воден произход са собственост на Дафлорн и са защитени с Патента в САЩ.

  • Каква е продуктовата палитра на компанията и кои са безспорните Ви хитове на пазара?

Ние произвеждаме два вида пробиотици Лактера - като пробиотична формула на прах и като пробиотици в капсули. Хитовия ни продукт е Laktera Nature. За хората, които са алергични към краве мляко, създадохме пробиотична формула на прах Laktera Allergy Free. При този пробиотик, нашият Lactobacillus bulgaricus е разможен на козе мляко. Козето мляко е най-близко по състав до майчината кърма и е подходящо за малки деца и възрастни хора.  Пробиотиците Лактера на козе мляко са защитени с Европейски патент.

  • Какъв е здравословният ефект при прием на пробиотици и препоръчва ли се постоянната им употреба от медицинска гледна точка или това е необходимо само по време на антибиотично лечение?

Аз пия нашите пробиотици Лактера вече 20 години ежедневно. За този период ми се е налагало само един път да приемам антибиотик. Двата най-важни ефекта на Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход са влиянието му върху имунитета и овладяването на дисбактериозата в дебелото черво. Още учителя Дънов пише, че повечето болести започват от червата. Дебелото черво отговаря за образуване на голяма част от имунния отговор на човека. Нашият щам от воден произход в Лактера възстановява микробиома на дебелото черво и в този аспект може да се приема ежедневно не само по време и след антибиотично лечение. Две-три лъжички от Laktera Nature сутрин са достатъчни да поддържаме здрава имунната си система.

  • Имате ли вече достатъчно наблюдения как се отразява хранителната терапия с пробиотици като съпътстващо лечение при коронавирус?

За около 6 месеца ние проведохме две мащабни клинични проучвания при пациенти с COVID. В университетска болница Плевен изследвахме влиянието на Lactobacillus bulgaricus DWT1 върху клетъчния имунитет при 86 пациента с COVID-19. Установихме, че включването на Laktera Nature като хранителна подкрепа, част от комплексна лечебна схема води до модулиране на клетъчния имунитет при тези пациенти. Т-хелперите, които произвеждат цитокинини, намаляват и по този начин избягваме така наречената цитокининова буря, която води до смърт при пациенти с COVID-19. В същото време се увеличават Т-цитотоксичните лимфоцити и НК клетките (други основни клетки на клетъчния имунитет, които директно убиват вируса на COVID-19. Нямаме интубиран и/или починал пациент, независимо от това, че голяма част от тях бяха с придружаващи заболявания. Всички пациенти приемали Laktera Nature в доза 3 пъти по 4 мерителни лъжички оздравяха и бяха изписани без усложнения.

Много интересно е проучването ни в Университетска болница Св. Анна, София при бременни жени. За периода на проучването, на лечение преминаха 9 бременни с ковид в 33-35 гестационна седмица (всички с едноплодна бременност). Бременните не могат да приемат много лекарства и ние лекарите сме ограничени в лечението на ковид до 1-2 антибиотика , антикоагуланти и витамини и хранителни добавки за бременни. Включването на Лактера Нейчър към тази терапия доведе до бързо възстановяване на жените и раждане на 9 здрави деца. Всички новородени са с отрицателен PCR тест на първия и 7-мия ден и са без пневмонии.

  • А в лечението на други тежки заболявания като рак и автоимунните болести – имат ли място пробиотиците?

Когато открихме този уникален щам Lactobacillus bulgaricus от воден произход, с нас се свърза проф. Палок Айк, декан на биологичния факултет към индийската агенция по ядрена енергетика (индийския аналог на НАСА).  Той доказа по 6 различни начина, включително генетични, че нашият щам Lactobacillus bulgaricus в Лактера Нейчър има антираков ефект, тъй като влияе върху вродения имунитет на човека чрез увеличаване на М1 макрофагите, които убиват новообразувани туморни клетки. Ние вече наблюдаваме над 15 пациента с туморни заболявания, които са преминали хирургично лечение, лъче- и химиотерапия и приемат ежедневно Лактера Нейчър. Изследването е много трудоемко, тъй като процесът на наблюдение е много дълъг, но за наше удовлетворение, тези пациенти преживяха 5-годишния период на наблюдение на онкологичното заболяване и водят активен начин на живот.

  • Съветът Ви към хората, за които здравето е първостепенна грижа и отговорност -  как да си помогнем сами, за да държим болестите далеч от себе си?

България е благословена земя и за да бъдем здрави, нека да ползваме този уникален щам Lactobacillus bulgaricus от воден произход, който ни е дар от Господ.

c