Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кметът на с. Българево: Рибата се изтегли на по-дълбоко, умряла не е забелязвана край „Вера СУ“

Рибата в района на заседналия кораб „Вера СУ“ се е изтеглила по-навътре в морето, на по-голяма дълбочина, споделят местни хора. „Снощи говорих с някои от рибарите, те не са забелязали да има някъде умряла риба, а и не вярвам да има. Ако нещо стане, то ще бъде в по-плитките води“, коментира за Про Нюз Добрич кметът на село Българево Георги Георгиев.

„Рибата, като всяко живо същество, ще се изтегли, ако е застрашена. Локално около кораба сигурно ще има някакви поражения, но голямо въздействие върху рибата от изтичане на тора не вярвам да има. Това не е токсичен материал“, допълни Георгиев.

Той все пак смята, че ако възможно най-бързо не се претовари корабът и не се реши проблемът, може да има заплаха за поминъка на рибарите. Подчерта, че морските течения могат да влачат едно замърсяване във всякакви посоки. Ако има замърсяване на водата, местните хора се надяват с теченията то да навлезе навътре в морето, а не да тръгне например към Калиакренския залив.

„Последващите действия задължително трябва да са за извеждането на самия кораб, защото той ще ръждяса, а корозията на метала има по-голямо отрицателно влияние върху водата. Като го разтоварят, вероятно по-лесно ще бъде изтеглен“, каза още кметът на Българево.

По думите му, колкото повече се забави претоварването, толкова повече притеснения ще има за мидените ферми в района. „За да се установи дали фермите са засегнати, трябва да се вземат проби от мидите, а те сега са в период, в който това е трудно. Не вярвам в момента да има някакво въздействие, но всяко отлагане на претоварването е опасно. В събота дават пак влошаване на времето“, изтъкна Георгиев.

Този следобед трябва да започне разтоварването на кораба "Вера Су" край Камен бряг. Трите баржи вече са на място. Според разчетите работата на терен ще продължава 24 часа в денонощието, за да се използва прозорецът от няколко дни хубаво време. След това корабът ще бъде изтеглен.

По план втечненият карбамид ще бъде извозен до танкера "Галакси еко", а сухият карбамид - до пристанище "Варна - Изток", където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Очаква се този следобед в района да пристигнат министрите на транспорта и на околната среда.

c