Вторник, 24 декември 2024

24.12.2024

Последвайте ни

Световен ден на сърцето – как да помогнем на най-важния орган в човешкото тяло

29 септември е обявен за Световен ден на сърцето. Отбелязването е по инициатива на Световната здравна организация (СЗО).

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са най-честата причина за преждевременна смърт. В здравния статус на населението над 90% от смъртните случаи в света и повече от 50% в Европа са резултат от тях. Нашата страна не прави изключение от негативната статистика и 65% от общата смъртност на населението се причинява от ССЗ.

Смъртността от инфаркт на миокарда нараства в активна възраст, особено при мъжете. Възходяща е тенденцията и при смъртните случаи, причинени от мозъчно-съдова болест. През последните години хипертоничната болест започва все по-рано и се наблюдава “подмладяване” на заболяването.

Сърдечно-съдовата система е подложена на непрекъснато въздействие на различни рискови фактори, които  увреждат сърцето и кръвоносните съдове и често имат фатални последствия.

Рисковите фактори за ССЗ са обратими и необратими.

Необратими рискови фактори са: мъжки пол, напредване на възрастта и наследствената предразположеност.

Обратими рискови фактора са: тютюнопушене; липидни нарушения; затлъстяване, особено когато е свързано с голяма коремна обиколка; високо кръвно налягане; липса на физическа активност; висока кръвна захар или диабет; психологически стрес;

Повечето от обратимите фактори се повлияват от храненето. Променяйки модела си на хранене, ние можем да намалим съществено вероятността от сърдечно-съдови заболявания.

Друга причина за развитието на ССЗ в съвременния свят е замърсеният въздух, който дишаме. Мръсният въздух може да бъде достатъчен стресов фактор, водещ до инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и смърт.

Препоръки за хранене за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания:

·         Висока консумация на зеленчуци и плодове (минимум 400 г дневно);

·         Увеличаване консумацията на пълнозърнест хляб, зърнени храни и бобови храни; млякото и млечните храни да са с ниска масленост

·         Увеличаване консумацията на ядки (специално орехи) и семена;

·         Употреба предимно на растителни масла, особено зехтин;

·         Редовна консумация на риба, поне веднъж седмично;

·         Намаляване консумацията на сол до 5 гр. дневно;

·         Ограничаване консумацията на животински мазнини; хидрогенирани мазнини (маргарини) и храни, богати на холестерол (хайвер, животински мазнини, субпродукти);

·         Консумиране предимно на домашно приготвена храна и избягване приема на полуфабрикати, захарни изделия, тестени храни и подсладени напитки;

·         Редовно петкратно хранене, което включва закуска, обяд и вечеря и две подкрепителни закуски от плодове или зеленчуци с цел поддържане добро ниво на метаболизма. Да се избягва приема на голямо количество храна предимно вечер, което затруднява работата на стомашно-чревния тракт.

Няколко лесни начина да помогнете на сърцето си:

·         Нужни са не по-малко от 8 часа сън на ден. Това помага за намаляване на кръвното налягане и засилва метаболизма;

·         Редовните умерени физически натоварвания са в основата на профилактиката на ССЗ. Определената норма за физическа активност за зрели хора е следната: движение или спортуване 30 мин. дневно 5 пъти в седмицата. Не е задължително да е аеробика или фитнес, може да си направите просто разходка в парка, да се качите пеш по стълбите и да ограничите използването на градски транспорт за сметка на ходенето пеш;

·         Намерете начин да се преборите със стреса (медитация, йога, хоби);

·         Следете теглото и обиколката на талията. Поддържането на нормално телесно тегло и обиколка на талията под 80 см. за жените и под 90 см. за мъжете са особено важни в профилактиката на ССЗ;

·         Не прекалявайте с алкохола, кафето и цигарите, като най-добре се откажете от вредните навици.(Столична РЗИ)

c