Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Премиерът Янев: Не търсим решение за задължителна ваксинация

снимка – кадър NOVA

Дали сме в пика или той предстои, тепърва ще видим. Мисля, че обществото е добре информирано относно плана на здравното министерство, както и по отношение на мерките, които се взимат. По отношение на здравната система – взети са мерки и е направен план. Където е необходимо, ще бъдат разкрити нови клиники. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на посещение в Центъра по молекулна медицина.

Той посочи, че ваксинационната кампания е отбелязала добри резултати. Има ръст на ваксинираните граждани в рискова възраст. Служебния премиер категорично опроверга твърденият, че кабинетът търси решение за задължителна ваксинация и ги определи като спекулативни.

“Всеки един има право да управлява личния си живот и личното си здраве. В това отношение не правим никакви решения. Появиха се идеи за ваучери и стимули. Пак повтарям – това е въпрос на лично решение. С каквито и да е кампании, ако човек не иска да се ваксинира, той няма да го направи. Третият аргумент, който искам да изтъкна, относно вълната и мерките, е, че ние като правителство се стараем мерките да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът трябва да тече достатъчно нормално. Разбира се, ние сме достатъчно отговорни, всеки един от нас, в случай на необходимост ще вземем индивидуални мерки. Не може да разчитаме, че със стихийни действия и даване на празни обещания ще постигнем нещо.”

Ковид мерки (проект): Затварят всички обекти, работещи на закрито. Алтернатива – работят на 50% само с ваксинирани

Заедно с образователния министър Николай Денков, Стефан Янев бе на посещение в Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет – София.

“Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено. Гарантирам го за първокласниците. Ако е възможно, ще го направим и за другите ученици. Това, което сме написали в насоките, е, че първо в онлайн обучение ще излизат високите класове – 10, 11 и 12 клас, ако се налага – и 8, и 9 клас”, обясни образователният министър.

Предвидено е при тежка ситуация да се осигурява 50% присъствие на учениците. Как ще се случва това, зависи от конкретното училище. Единият вариатн е да се премине на две смени, а другият – ротация на паралелките. Това ще бъде съгласувано с МОН.

източник: NOVA NEWS

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *