Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Доц. Кунчев: Предстои скок на заболелите - до 2500 на ден. Нов пакет с COVID мерки

"С новия си доклад ще препоръчам на министъра на здравеопазването нови мерки срещу COVID-19, които да важат за цялата страна."

Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според доц. Кунчев в следващите дни заболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 нови случая на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според държавния здравен инспектор, бройката през следващите дни е ще надхвърли 4000-4500 души.

"Ново затягане на мерките е неминуемо - там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията, може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали", каза още Кунчев.

Според доц. Кунчев Велико Търново и Търговище са "развъдник" на заразата, с организираните там сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.

"На някои места се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад - чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи", допълни Кунчев.

Здравният инспектор допусна, че присъственото начало на новата учебна годинасъс сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска.

В същото време граждански организации и партии планират да проведат в протестно шествие и митинг в столицата - срещу ваксините и мерките срещу коронавируса. Недоволните настояват здравният министър Стойчо Кацаров и служебното правителство да отменят ограниченията, които те определят като дискриминационни.

Шествието ще премине под надслов "Не можеш да експериментираш с мен! Не можеш да ме лишиш от права!". То ще тръгне от НДК в 17 часа днес и ще премине през "Витоша", покрай образователното министерство и президентството. Накрая ще стигне до Народното събрание. Началото на митинга е обявено за 19 часа.

снимка - кадър bTV

c