Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С концерт на Виктория Георгиева и отстъпки до 25% Албена посреща рожден ден

Курортът “Албена” празнува 52-годишнина. През изминалия половин век той е посетен от милиони туристи. Между тях са и ред световно известни личности, като кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен – генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир Ромеш Чандра и много др.

На 10 ноември 1965 г. Министерския съвет приема разпореждане N 260, с което се създава държавното търговско предприятие „Балкантурист“. Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността „Фиш – Фиш“, който по-късно се нарича „Албена“. Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Само година по-късно на 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л „Доростор“. Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

Специално за рождения ден на ваканционно селище Албена ще пее Виктория Георгиева. Звездата на Х Фактор и представителка на България за Евровизия 2021 г. ще зарадва всички с прекрасния си глас на сцената под звездите точно в 21ч. днес.  Входът е свободен.

Днес, когато се навършват  Албена обявява старта на ранните записвания за сезон 2022 г.  Отстъпка до 25% за избрани хотели ще получат най-нетърпеливите още от  9:00 ч. сутринта на albena.bg. Категориите Deluxe & Lifestyle, Beach & Fun, Beach & Green, Aquaclub и Smart & Easy дават възможност за огромен избор от локации и ценови диапазон. Хотелите от категория Deluxe & Lifestyle гарантират разкошна атмосфера и несравнимия комфорт от брега на морето. При резервация за минимум 5 нощувки, клиентите могат да се възползват от отстъпките за ранни записвания.

c