Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

Нови БГ COVID мерки от днес: Без гости от “червени зони”, след ГКПП – 10 дни задължителна карантина и за децата

Считано от 00,00 ч. на 19.07.2021 г., български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България или член на неговото семейство (в т.ч. и деца, независимо от тяхната възраст), които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. „червена зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране (вписана в цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС), се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. От Министерство на здравеопазването информират, че предписанието ще се издава от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Също от днес (19 юли) гражданите от Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт няма да бъдат допускани на територията на България. Причината – страните попадат в „червена зона“ с висок брой заразени с COVID-19.

Забраната е валидна и за туристите от тези страни. Изключение ще се прави само за българските граждани, пристигащи от рисковите дестинации. За тях ще е в сила задължителна 10-дневна карантинна изолация при непредставен отрицателен лабораторен резултат от проведено RT-PCR изследване .

Гражданите от Русия и Португалия ще влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. Тези, които нямат такъв, ще подлежат на 10-дневна карантина или трябва да изпратят негативен резултат от PCR тест по имейл в срок до 24 часа след пристигане.

От днес пристигащи от зелена и от оранжева зона деца до 12 години се допускат на територията на България, без да представят документи за ваксинация или преболедуване на коронавируса.

19 ЮНИ: Една положителна проба за COVID-19 от област Добрич, без нови случаи за деня в 15 региона на страната

Отпадна и 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия. Ваксинираните срещу COVID-19 обаче не са освободени от тест преди пътуването си, припомнят от външно министерство. Оттам обръщат внимание, че 48 часа преди заминаване българските граждани трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници до 3 дни преди да заминат, да направят PCR тест и да платят за втори тест, който трябва да направят на първия или на втория ден от пристигането си. Ако тестът се окаже положителен, те ще подлежат на 10-дневна карантина. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *