Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Въпреки трудностите, производителите на лавандула в Добруджа ще запазят дъхавите лилави полета

Семейството Юлия и Станимир Пенкови е едно от първите, които отглеждат лавандула в Добруджа – от 2009 г., като насажденията им са на територията на община Добричка.

Накъде върви лавандулопроизводството в Добруджа, питам Юлия Пенкова. „Ние сме преживяли и реализирали на ниска цена през 2013 г. Т.е. този шок да продадеш стоката си, която си отгледал с любов на цена, която едва покрива разходите и има много малка печалба за теб, да не кажа никаква, вече сме го преживяли. За нас е неприятно, но не и неочаквано. През 2018 г. беше бумът на нови насаждения, истерия дори, защото хора с различни професии, поприще, звъняха да споделим като опит. Тогава се очакваше насажденията да станат страшно много. А когато има голямо предлагане, започва отсяване.

На кръглата маса по  време на Националния фестивал на лавандулата в Генерал Тошево се чу мнение, че е добре държавата да урегулира. Но това ще се случи и без държавата и ние го виждаме.

Моля се само да сме живи и здрави, защото ние обичаме лавандулата. Обичаме да си изкарваме, макар и скромни доходи, с много труд. Ние няма да се откажем до момента, в който не ни бъде наложено и не можем да си пласираме суровината. Само тогава бихме се отказали. Засега не смятаме да го правим“, сподели Юлия Пенкова.

Разчитат на коректността на търговеца, с когото работят от 2014 година, и тя да се отрази в благоприятна посока. Защото вярват, че най-добрата стока е продадената. Лавандуловото масло е суровина, която не е хранителен продукт. Която производителите в Добруджа все още се учат как да съхраняват.

„Много съм щастлива, че Тракийският университет и Институтът по розата и етерично маслените култури в Казанлък участваха на Националния фестивал на лавандулата в Генерал Тошево. Много сме обнадеждени от четирите нови сорта, защото те ще са създадени на базата на сегашните климатични условия, на базата на проби от почвите тук, задържане на влагата и др.“, каза производителката на лавандула. Тя е категорична, че българинът трябва да се научи да плаща да информация и за услуга, а не да се опитва да разбира от всичко.

Тя и съпругът й от години се допитват до специалисти  в Чирпанско, в Средногорието, защото те от 1967 г. се занимават с  това. Особено агроном Слави Стойков, който вече десетилетия е агроном в кооперацията в село Средно Градище. „Той ни е дал, макар и от разстояние, толкова квалифицирани и адекватни съвети относно разсада, който ние сами си произвеждаме, за да създаваме насажденията. Ние сме биологични производители и освен ръчния и механичен труд не влагаме нищо. Защото наистина разполагаме със страхотна земя. Той това казваше – в Чирпан садихме лавандула, защото в тези камънаци  нищо друго не може да вирее толкова добре и да е толкова благоприятно. Ние тук го имаме дадено. Защо трябва допълнително да създаваме проблеми“, споделя Юлия.

Според нея площите с лавандула в Добруджа ще намалеят постепенно – едни производители ще редуцират стопанството си, а други ще се откажат.

„Много е неприятно, защото много хора възложиха страшно много надежди. Но в същото време те трябваше да са наясно, че сметки на салфетки не стават. Трябва да реинвестираш. Какъв земеделец си ти, ако не си готов за една неблагоприятна година от климатични или други причини. Може би това ще ни е един плесник от природата – сушата през миналата година и влагата през тази. И свитите пазари, за да бъдем малко по-големи реалисти, за да мислим в перспектива, занапред, а не за момента какво бихме спечелили“, казва Юлия Пенкова.

Категорична е, че тя и съпругът й ще поддържат, макар и минимални, лилави полета с лавандула. Ние сме много скромни, отглеждаме 120 дка в община Добричка, в землищата на село Стефан Караджа, на село Малка Смолница. Това са накъсани парцели, тъй като сме ги създавали със закупуване, благодарение на реализираната стока. Част от печалбата сме инвестирали в земя и техника, за да можем да посрещаме такива по-тежки години една идея по-спокойно.

Казва, че е оптимист за новата лавандулова реколта. „Ние бяхме много отчаяни за по-старите си насаждения, тъй като имаме от нулева вече и пресъздадени насаждения. Тези, които са пета, шеста и повече години, през пролетта не бяха никак добре. Бяхме притеснени дали въобще нещо ще успеем да приберем. Дъждовете толкова благотворно им се отразиха, че сега сме оптимисти“, каза Юлия Пенкова в началото на жътвената кампания на лавандулата в Добруджа.

c