Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Село Българево чака туристите, предлага спокойствие, красиви гледки и хубави близки плажове

До десетина дни в каварненското село Българево се очаква да започне активен туристически сезон. Готови да посрещат летовници са около 25 къщи за гости и три семейни хотела – общо около 200 легла. Кметът на Българево Георги Георгиев заяви за Про Нюз Добрич, че е оптимист за летния сезон.

„Все още нямаме много туристи, но покрай Джулая имаше гости. Очакваме до десет дни да започне по-сериозен туристопоток. През последните години той се увеличава, все повече хора ни припознават като привлекателна дестинация край морето“, казва Георгиев.

За това си има причини. Българево е разположено близо до красиви места, хубави плажове, незабравими гледки и забележителности, като нос Калиакра, местностите „Болата“,  „Дълбока“, „Яйлата“ – все привлекателни кътчета, където всеки може да съпреживее дивата и неповторима красота на Северното Черноморие.

В Българево гостите са предимно българи и румънци. Туристите от северната ни съседка посещават селото всеки уикенд. Започнали да идват и молдовци, които изминават само около 300 км до нашето море. Дестинацията е предпочитана и за украинци. Миналата година, в условията на пандемия, когато големите комплекси претърпяха значителни загуби, малките хотелчета и къщи в Българево се напълнили с летовници – предимно българи, търсещи спокойствие и уединение. Дошли хора, които до тогава не били стъпвали на Северното Черноморие, харесали го и обещали пак да дойдат.

Жителите на Българево са около 1100, но в пика на летния туристически сезон бройката набъбва до 2000. Има много собственици на летни имоти, които прекарват ваканциите си в селото. Тенденцията хората масово се местят да живеят от града в селата не е подминала и Българево.

„При нас се заселиха хора от Добрич, от Варна, идват от Русе и други градове. Купуват имоти, ремонтират къщи и смятат да живеят постоянно тук. От 12-13 години е така. Вярно, че не са млади хора, а такива в предпенсионна и пенсионна възраст, които искат да си прекарат старините в Българево. Този процес се засили миналата година, покрай пандемията. Това много ни радва, при положение че голяма част от селата се обезлюдяват, а при нас има хора. Има голям интерес, все пак сме и близо до морето“, изтъкна кметът.

Имало хора, които си купили празни парцели и построили домове, други купили терени с полусрутени къщи, които реновирали. В Българево живеят постоянно и десетина семейства чужденци – германци, руснаци, англичани, американец.

Скъпи имоти в селото към момента няма. Георгиев казва, че преди доста години се изкупили много луксозни новопостроени къщи – с басейни, външно барбекю, обзавеждане, озеленяване, на цени  150-170 хиляди евро. Изкупили ги предимно руснаци.

Кметът припомни, че преди около месец приключи изграждането нов водопровод , с дължина 15 км, направен с финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Така 60% от селото вече е с нови тръби. „Направен е и основен ремонт на пътя за Каварна, улиците в селото са в сравнително добро състояние. Имаме си хотели, заведения, културна програма, чакаме само туристите“, казва Георгиев.

Снимки: фейсбук група село Българево, vila.bg

c