Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

13-годишната Мари от Добрич победи при жените на Балканския джет шампионат

13-годишната Мари Петрова от Добрич записа своята първа победа на джет ски. Тя беше най-малката участничка във втория етап на Балканския джет шампионат, който се проведе този уикенд в Бургас.

Това беше втори кръг на Balkan Jet Ski Cup, който се проведе на Saxa Beach в Бургас.

Мари от Sea Star Бургас беше най-малката състезателка. Тя показа майсторство при управление на джет в два класа - Runabout Junior  и Woman Expert. Седмокласничката от ОУ “Христо Ботев“ стана първа при жените с мощни джетове. При децата се класира на трето място.

Мари кара много смело и добре. Нейният брат Александър Петров, който е неколкократен републикански шампион, класирал се в челната десетка на Европейско и Световно първенство, днес не се състезава, но много се гордее с нея.

Семейството й отправя специални благодарности към Мартин Димов от Бургас, собственик на фирма “Марти Мар”, който подкрепи Мари.

Състезанията в Бургас този уикенд бяха организирани от местния клуб „Акватракс“ и Община Бургас. В двата дни можеха да се видят атракции с джетове, Флай борд, джет сърф и Free Style изпълнения.
Интересна е разработката за контрол и следене на джетове, която бе  демонстрирана наживо по време на състезанието и е съвместна разработка на ИА Морска Администрация и българската фирма Easytracking от Варна.
На северния плаж Saxa Beach сили премериха над 30 състезатели от България, Румъния и Гърция в различните категории. Директор на състезанието бе най-успешния български състезател Кристиян Киров – многократен национален и балкански шампион и 4 в света.
Предварително се знаеше, че битката при децата ще е много интересна, тъй като ценителите имаха възможност да се радват на карането на 13-годишната Мари Петрова и двукратния републикански шампион Антон Горещилов. Те мериха сили с няколко румънски състезатели. При дамите също бе интересно, като конкуренция на ученичката от Добрич бяха шест атрактивни и красиви състезателки с мощни машини.

c