Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Генерал Тошево отново е столица на лавандулата (+снимки)

Днес добруджанският град събра на фестивал производители, преработватели, учени и потребители

В Генерал Тошево е столицата на лавандулата. Това се потвърди и от седмото издание на Националния фестивал, посветен на тази етерично-маслена култура.

Кметът Валентин Димитров съобщи, че намерението на организаторите е през 2022 година фестивалът да е двудневен. „Защото всички производители в нашия регион го заслужават и трябва да бъдем полезни на всички тях – от засаждането до продажбата на лавандуловото място. Наред с фолклора и прекрасните концерти, които ще направим, да разгърнем нашия фестивал и да го наложим на картата на България като национален“, каза при официалното откриването кметът. Нека добруджанци да се гордеем с всичко, което сме постигнали, добави той.

В община Генерал Тошево от близо 1 милион декара обработваема земя, над 37 000 декара са заети с лавандула. В общината има поне 16 работещи дестилерии. Въпреки проблемите в сектора в резултат на ниската цена и сушата, интересът към тази етерично-маслена култура не е спаднал. Но трябва да се наблегне на качеството, подчерта Димитров.

За първи път тази година във фестивала участва научен институт – Тракийският университет в Стара Загора, както и представители на Институт по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък.

„Тази година община Генерал Тошево е основният организатор и домакин на празника. Ние имаме удоволствието в лицето на общината да имаме един изключително коректен и много всеотдаен партньор. Много се радвам, че осъзнаването на значението на този фестивал е на ниво едно много ползотворно партньорство.“, каза Нина Гиргинова от сдружение „Национален фестивал на лавандулата“.

По думите й фестивалът става все по-пищен, като център в неговата фестивална програма, освен лавандуловия пазар са и деловите дискусии, търсенето на диалог между производителите и собствениците на дестилерии, агроспециалистите. Тази година имаме много сериозно академично присъствие – на Тракийския университет, на Института по розата и етерично маслените култури, така че да дадат повече научна информация на заинтересованите в този сектор, за да се избегнат рисковете и грешките, поради незнание или недостатъчна информация да не бъдат допускани, каза Гиргинова.

В началото на фестивала днес туристическото дружество на Генерал Тошево „Добруджанец“ организира лавандулов маршрут сред лавандуловите насаждения, участниците пиха лимонада от лавандула, насладиха се на  много красив, елегантен кът за снимки.  

На Лавандуловия базар участниците – търговци, производители на ароматното масло и приложници, предлагаха продукцията си. Там можеха да се открият произведения от изкусните ръце на майстори, които предлагаха изящни произведения на техните приложни студия.

На базара се предлагаше разнообразна козметика, лавандулови сапуни, различни козметични препарати, ароматни торбички с лавандула, красиви украшения, сладка с лавандулови аромати, парфюмерия с лавандулови масла.

Избрана бе и Кралица на лавандулата.

Вечерта празникът продължи с впечатляващ спектакъл на професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа” и фолклорни формации към читалища в община Генерал Тошево, както и изпълнения на младия пневец Стефан Илчев.

„Опитваме се да надграждаме празника, надяваме се догодина да разширим празника с повече делови събития в него, за да опосредстваме срещата не само на регионално, но и на национално ниво. Защото презумпцията на този фестивал е национален, той обобщава постиженията на земеделците в двата лавандулови региона – Тракия и Добруджа. Затова се надявам той да става все по-мащабен, развлекателен и полезен Националният фестивал на лавандулата“, каза Гиргинова.  

c