Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Генерал Тошево посреща на 3 юли Седмия фестивал на лавандулата

Седмото издание на Националния фестивал на лавандулата - Генерал Тошево 2021, ще се проведе в събота, 3 юли на площад „Бялата лястовица“ в добруджанския град.

Фестивалният ден ще започне с Лавандулова пътека сред пищността на лавандуловите полета в околностите на града. Членовете на туристическо дружество "Добруджанец" ще бъдат водачи.

Базарът на лавандулови продукти е неотменна традиция. През целия ден на него ще бъдат представени разнообразни продукти с благовонни масла, козметика, напитки, лавандулов сладолед и още много други,, обещават организаторите.

Най-малките ще рисуват на площада, вдъхновени от "Моята лавандулова Добруджа", а по-късно ще бъде избрана и Кралица на Лавандулата 2021.

Сцената ще се оживи в ранната юлска вечер от спектакъл с участието на професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" и поп певеца Стефан Илчев.

Организатори на фестивала са Община Генерал Тошево и Сдружение НФЛ.

„Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на страната ни като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам“, казва директорът на фестивала Нина Гиргинова. България изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло, изпреварвайки Франция, която има среден добив от 40-50 тона. Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула. По традиция, второто годишно издание на

c