Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Собствен прототип на енергийно автономна къща за отдих с 0% вредни емисии създава компания от област Добрич

Добруджанска фирма планира разработка на собствен пртотип на енергийно независима ваканционна къща - тип Смарт вила.

Следвайки световната тенденция за създаване на сгради опазващи околната среда, фирма от Генерал Тошево ще инвестира в разработка на собствен иновативен прототип, наречен Sollar Cottage, изграден на принципа на сглобяема постройка от типа "пасивна къща". От Областен информационен център-Добрич уточниха, че проектът е на стойност 167 122 лв., от които 150 410 лв. са осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г, чрез Стратегията на Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“.

ВИЗИЯ

Разработването на прототип на сглобяема, енергийно независима ваканционна къща "Sollar Cottage" значително ще намали, както консумацията на ресурси, така и остатъчните суровини или отпадъци. Прототипът ще редуцира негативното влияние на сградата не само върху природата, но и върху обитателите. Сглобяемите бунгала, със своите енергийни характеристики, ще покриват най-високите европейски стандарти за енергоефективност, ще съответстват на стандарта „пасивна къща“ и всички използвани материали ще са 100% натурални, екологични и рециклируеми.

НОВО - СЛЕДВАЩАТА ТЕХНОЛОГИЧНА СТЪПКА

Иновативният елемент на Sollar Cottage се състои в уникалната система за производство, съхранение, мониторинг и управление на електрическата енергия, необходима за използването на сградата, която го прави енергийно автономно и независимо от електрическата мрежа и напълно екологична сграда с нулев въглероден отпечатък.

Smart бунгалото ще се състои от сглобяема, преместваема дървена конструкция (къща/бунгало или др.), хибридна фотоволтаична система и софтуер на мобилно приложение за управление и мониторинг на потока от електрическа енергия генериран от слънчевите колектори. За съхранение на произведената електрическа енергия и с цел постигане на енергийна автономност, в Smart бунгалото ще бъде интегрирана акумулаторна литиево-йонна батерия. Чрез мобилното приложение потребителят ще има реална представа какво е потреблението му и какво количество от нея се акумулира в батерията, както и ще получава подробна статистка на генерираната и консумираната енергия.

МАРКЕТИНГ И ПРАКТИЧЕСКИ ПОЛЗИ

Инвеститорът ще популяризира продуктовата и производствена иновация, като представи по атрактивен начин функциите и основните характеристики на прототипа „Smart бунгало“. Планирано е участие на инженерни, технически и еко изложения, където да бъде предложен от една страна, иновативният продукт, и от друга страна да се популяризира територията на МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ като изключително място за рекреация, отдих и развитие на иновативни новосъздадени фирми.

изображението е илюстративно

c