Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Усилено върви розооберът в област Добрич

Успешно премина първата седмица от розобера в област Добрич, съобщиха от  СД “Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров”. Фирмата има 300 декара насаждения рози от вида дамасцена,  както и собствена розоварна.

Розоберът в Славеево започна преди седмица. Розоварната работи денонощно. Резултатите обаче ще могат да се отчетат след края на кампанията, тъй като розовите насаждения се берат всеки ден в продължение на месец. Първите впечатления от тазгодишната кампания са добри.

Апостолови нямат проблема с изкупуването на цвета на колегите си от Розовата долина, тъй като си го преработват сами. „20-25 дни продължава кампанията. Растенията ни към момента вървят много добре. На пет степени са, не цъфти всичко наведнъж, а първо най-горните пъпки, после другите. Очакваме добра реколта, но пак ще стигнем до пазара…Миналата година дружеството ни стартира процедура за био сертификация на насажденията от рози, но в момента се колебаем дали да я продължим, пак заради пазарите. За биомаслото трябва да търсим по-висока цена, а то обикновеното няма реализация. В същото време за биосертификатите има много изисквания и документация, а не сме сигурни реално дали ще го продадем“, коментира Венцислава Апостолова.

През годините цената на килограм розово масло е стигала до 10 000 евро, а в момента е 5-6 хиляди. Затова дружеството търси алтернативи с по-малки разфасовки, за да може да се продава скъпият продукт.

През миналата година фирмата за първи път извари розово масло. То беше много харесано като аромат – има един много особен послемирис на какао, на шоколад. Не знам откъде идва, може би заради мястото на масивите, коментира Апостолова.  

c