Бизнес Водещи новини - дясно Общество Развлечение Туризъм

Най-сетне: Проектът за наредба за свободното къмпингуване е публикуван за обществено обсъждане

След дълго очакване, най-сетне проектът за Наредба за т.н. свободно къмпингуване е публикуван за обществено обсъждане. От вчера документът е качен на сайтовете на МРРБ, МЗХГ, МОСВ и Министерството на туризма, както и в Портала за обществени консултации. Общественото обсъждане е до края на месец юни.

„Това е нещо, което морските общини очакват от доста години насам. Много усилия и средства бяха хвърлени в тази посока. Една година този проект отлежаваше в МРРБ и най-накрая бе обявен за обществено обсъждане. Надявам се, че когато то мине, в кратки срокове Наредбата ще бъде утвърдена от Министерски съвет, който и да е той, и ще влезе в сила, така че за следващия сезон да може да се прилага. С нея ще има наистина един ясен регламент и правила за свободното къмпингуване“, заяви за Про Нюз Добрич кметът на Шабла Мариян Жечев.

Той припомни, че общината през последните години търпи сериозни щети и финансови загуби, заради това, че чисти боклуците след къмпингуващите на нерегламентирани места.

Цялото име на наредбата е „Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона “А” и в зона “Б” извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги“.

Указват се условията за обособяването на такива места, ограждането и охраната им, разполагането на контейнери за отпадъци и химически тоалетни, сметосъбирането и сметоизвозването, почистването и косенето на трева, минималните разстояния за разполагане на палатките, кемперите или караваните, правилата за престоя в местата. Съответно ще се определя цена за това.

Местата се обособяват в поземлени имоти или в части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

Определен е времевият период, в който тези места за т.н. диво къмпингуване ще функционират – от 1 май до 30 септември.

Преди година кметът на Шабла Мариян Жечев коментира за Про Нюз Добрич: „За нас е важно да я има наредбата, за да има регламент. Тя ни е много важна за това, да се определят зоните, да се случва свободното къмпингуване в определените места и да се заплащат съответните такси. Там ще бъде осигурено нормално сметосъбиране и сметоизвозване и химически тоалетни, както е в проекта за наредба. Когато един къмпингар попита „къде да отида?“, да можем да му отговорим – ето ви зоната, има достъп за каравани, има къде да си хвърлите боклука, има къде да отидете до тоалетна и ако нещо ви се случи, има кой да ви обърне внимание.“

Follow Me:

Related Posts

  1. Пламен says:

    Кмете на Шабла къде отидоха парите за такса която бяхте определили и си я плащах контейнерите бяха претъпкани и слагаме до тях но по местата нямаше отпадък тоалетните къде бяха че не ги видях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *