Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Добруджанска марка розово масло и розова вода – на Експо в Дубай

„Lucky Rose“ е оригинална добруджанска марка, която се разработва в добричкото с. Славеево. Това са продукти с уникалните качества на българската роза. Собствениците на розовите масиви край селото възнамеряват да представят на Експо Дубай своето розово масло, розова вода и розова вода за пиене под новата марка.  

Своя марка продукти от българска роза разработват собствениците на розовите масиви край добричкото село Славеево. Това съобщи за Про Нюз Добрич Венцислава Апостолова – управител на СД “Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров”. Фирмата има 300 декара насаждения рози от вида дамасцена, 130 дка лавандула, овошки, както и собствена розоварна.

Продуктите на дружеството ще носят марката „Lucky Rose“ – розова вода, розово масло и вода за пиене, лавандулово масло. „В момента разработваме марката си. Направили сме специална селекция и създаваме малки разфасовки, ориентираме се към продажба на дребно. Разработваме и различни видове опаковки за нашите продукти“, обясни Апостолова.

Фирмата се е насочила към този вид продажби, тъй като в момента пласирането на розовото масло на едро е много трудно. Причината – липсата на пазар и много ниската цена на уханния продукт. Проблемът не е от днес.

„Пазар сега почти няма, както и преди година. Нашето масло от миналата година още не е реализирано. Няма търсене, а има доста количества, които са налични в България. Заради пандемията много от външните клиенти не правят заявки. Тази година очакваме пазарите малко да се отворят. Като няма пазар за маслото, дестилериите държат ниска изкупната цена, защото не могат да го реализират“, казва Апостолова.

През годините цената на килограм розово масло е стигала до 10 000 евро, а в момента е 5-6 хиляди. Затова дружеството търси алтернативи с по-малки разфасовки, за да може да се продава скъпият продукт.

„Ние миналата година за първи път изварихме розово масло. То беше много харесано като аромат – има един много особен послемирис на какао, на шоколад. Не знам откъде идва, може би заради мястото на масивите. Направихме наш дизайн на орехови кутии с гравирана отгоре роза, които се изработват от фирма в Казанлък. Вътре в кутията има медни конкуми /б.р. конкум се нарича традиционният меден съд, в който се транспортира българското розово масло/. В конкума се слага стъклена фиолка с 1 или 2 грама масло“, казва производителката.

Защо са избрали името „Lucky Rose“? Марката е кръстена на двете дъщери в семейството на Венцислава и Йордан Апостолови – Роси и Лъчезара. Роси тази година е абитуриентка и е получила изключително скъп подарък от родителите си – първото розово масло, добито в розоварната им, аранжирано в красивата орехова кутия.

В търсене на пазари и клиенти, от фирмата възнамеряват да покажат продуктите си през месец октомври на Експо в Дубай, тъй като арабският свят е голям консуматор на етерични масла. Ще представят новата си селекция – масла, розова вода и розова вода за пиене. За последния продукт ще се ползва минерална вода, която ще бъде доовкусена и ароматизирана с роза и ще се бутилира в Добрич, отново под марката „Lucky Rose“.

Розоберът в Славеево се очаква да започне до дни. Апостолови нямат проблема с изкупуването на цвета на колегите си от Розовата долина, тъй като си го преработват сами. „20-25 дни продължава кампанията. Растенията ни към момента вървят много добре. На пет степени са, не цъфти всичко наведнъж, а първо най-горните пъпки, после другите. Очакваме добра реколта, но пак ще стигнем до пазара…Миналата година дружеството ни стартира процедура за био сертификация на насажденията от рози, но в момента се колебаем дали да я продължим, пак заради пазарите. За биомаслото трябва да търсим по-висока цена, а то обикновеното няма реализация. В същото време за биосертификатите има много изисквания и документация, а не сме сигурни реално дали ще го продадем“, коментира Венцислава Апостолова.

c