Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Фармацевти от Добрич – да отпаднат ли напълно хартиените рецепти

Аптеките в област Добрич, които имат договор със здравна каса, общо взето работят с електронни рецепти. Това сподели за Про Нюз Добрич председателят на Регионалната фармацевтична колегия /РФК/ Лалка Стойчева.

Както вече информирахме, издаването на хартиени рецепти приключва на 31 май. Това е регламентирано в Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обнародвана в „Държавен вестник” на 7 май.

По думите на Стойчева работата с електронни рецепти определено става по-бързо стига всичко да е наред. „Много често има грешки, защото и лекарите се учат в момента, това е нещо съвсем ново и за тях – коментира тя. – Но пък грешките се оправят много бързо – с едно обаждане и се казва новата рецепта”. Председателят на РФКне работи с електронни рецепти, защото няма договор със здравната каса. Разговаря обаче с колеги, по думите й някои казват, че е по-лесно, други се затрудняват.

Няма проблеми в обслужването на пациентите с електронни рецепти, сподели  управителят на аптека „Янакиев” Ясен Янакиев. Той обясни, че самата рецепта се качва на определен сървър, в който влиза фармацевтът и я изпълнява. Според Янакиев няма да е проблем от 1 юни да се работи само с електронни рецепти стига да не се получават сривове в сървъра. По думите му до момента такива не е имало.

Край с традиционните медицински рецепти, от 1 юни само електронни

„Работим и с двата вида рецепти. След като се удължи срокът приемаме и хартиените до 31 май”. Това сподели фармацевтка от Добрич, управител на аптека, пожелала да не бъде цитирана. По думите й с електронните рецепти се работи по-трудно, защото има много процедури и става по-бавно. Коментира, че е и въпрос да се свикне, още е съвсем в началото. „При хартиен носител може да се направи някаква корекция, а тук като се пусне - абсурд”, каза фармацевтката. Смята, че не е удачно от 1 юни да се премине изцяло на електронни рецепти.

Фармацевтката сподели, че контактува и с лекари, които посещават аптеката, 90 процента от тях не са добре настроени. Тя допълни: „Все пак е по-сигурен хартиеният носител. Освен това има пациенти с по 5-6, дори с по 10 рецепти и е доста трудоемко”.

c