Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

„Петел по добруджански“ и хляб с масло и мащерка – в Националното меню за курортите в България

Готово е т.н. „Национално меню“ от традиционни български ястия и вина, които ще могат да се предлагат в хотелите и ресторантите в българските курорти, съобщиха от Министерството на туризма. Създаването на това меню беше анонсирано още миналото лято.

То е разработено от Министерството в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив. В разработването на проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района в страната. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на България.

За всеки един от 9-е туристически района е разработено специфично меню, съобразено с особеностите на региона, като включва местни типични продукти и ястия. Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус, като към тях има включени характерни родни вина, които са в унисон, допълват и надграждат ястията.

Авторите на националното меню са откроили 9 характерни рецепти, по една за всеки регион, които бяха пресъздадени в 9 тематични видеа. Клиповете ще допринесат както за промотиране на инициативата, така и за повишаване на познаваемостта на традиционните български ястия. Това ще допринесе и за насърчаване на пътуванията към районите през цялата година и за утвърждаване на България, като 4-сезонна туристическа дестинация.

Област Добрич и област Варна оформят единия от деветте района – това е Район „Варненско Черноморие“. Менюто за този регион е наречено „Добруджански танц“. Ето какво включва то:·        

Ястията са поднесени с вина от сорт Варненски Мискет и Димят.

c