Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Днес се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа

На 28 април се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа, който се организира ежегодно от Международната организация на труда (МОТ). На този ден синдикалните организации почитат паметта на загиналите при трудови злополуки.

Денят се отбелязва в повече от сто страни в света от 2001 г., с цел повишаване на осведомеността и фокусиране на вниманието на обществеността върху мащаба на проблемите, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд и намаляване на смъртните случаи и наранявания на работното място. Ангажираността и отговорното отношение на работодателите и на работещите за създаването и спазването на здравословни и безопасни условия на труд са единственият възможен път за трайното изграждане на глобална култура на превенция на трудови злополуки и професионални заболявания. 

По данни на Международната организация на труда, над 2,3 милиона смъртни инциденти и 300 милиона трудови злополуки, причиняващи наранявания, се регистрират ежегодно в световен мащаб. Загубите от трудови травми, смъртни случаи и професионални болести възлизат на над 4% от световния брутен вътрешен продукт.

c