Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„Харон”: По три, четири дни се чакаше за погребение на близък в Добрич

Ръст на погребенията в Добрич през последните около два месеца отчитат от Траурен дом „Харон”. Едва днес влязохме в някакъв нормален график, сподели за Про Нюз Добрич управителят на дома Веселин Йорданов. По думите смъртните случаи в последно време са били извънредно много.

Както вече медията ни писа, за изключително интензивна погребална дейност съобщи и директорът на Обредния дом Румена Маринова. Според предоставените от нея данни месечно в Гробищния парк през минали години са били погребвани по около 100 души, а от средата на 2020 година те са по 150-180 души.

Йорданов посочи, че през последните два месеца всички часове за погребения в Добрич са били заети за по два, три, дори четири дни напред и се е налагало близките на покойниците да изчакват. По думите му в момента нещата са по-спокойни и изрази надежда така да си остане.

Управителят на траурния дом сподели, че не може да се каже, че ръстът се дължи на Ковид случаи. По негови лични наблюдения те са не повече от 10 процента от починалите. „Според мен се дължи на това, че много от хората вече от една година имат по-затруднен достъп до медицински грижи, страх ги е да ходят по доктори, не си обръщат внимание на време и сега всичко им се върна като бумеранг”, коментира Йорданов. По думите му сред покойниците има и сравнително млади хора – около 50-те години.

Погребенията на починали от COVID-19 не се извършват в зали, в затворени помещения, те са на открито, разказа управителят на „Харон”. Обясни, че траурните агенции вземат тези покойници основно от болницата, по-рядко от дома. Те са в чували, в затворени ковчези, обработени са. Спазват се ограниченията на здравните власти за допустим брой присъстващи на погребенията – до 15. Според Веселин Йорданов това понякога е много трудно, тъй като сред починалите от коронавирус са и по-млади хора, с по-голям кръг от приятели и близки.

c