Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Около 320 души в област Добрич искат да се включат в зелените коридори за ваксиниране на заетите в туризма

Около 320 души персонал в туристическия бранш за летния сезон в област Добрич са заявили желание да бъдат ваксинирани, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Димитър Димитров.

Той информира, че всички регионални структури са изготвили и изпратили в БХРА списъци с хора - членове на Асоциацията, желаещи да си сложат ваксина. Димитров каза, че в областта желаещите са много малко. По-голямата част от хората казвали, че са преболедували ковид, имат документ за антитела и в момента нямат интерес да се имунизират. Една част от работниците отказали ваксинация.

„Цифрата не е голяма, като имате предвид, че в региона обикновено се наемат над 3000 души в бранша. Включени са не само работници в хотели и ресторанти, но и обслужващ бизнес, доставчици на храни и др.“, каза Димитров.

По думите му, Министерството на здравеопазването, съвместно с РЗИ, ще решат как точно да стане организацията за ваксинирането. От РЗИ-Добрич са уверили, че няма проблеми и всеки, който иска да си постави ваксина, ще има възможност да го направи.

Припомняме, че в курорта Албена бе разкрит ваксинационен кабинет. На всеки новопостъпил на работа в комплекса ще бъде предлагана ваксинация, посочиха от ръководството. Кабинетът ще е базиран в медицинския център „Медика – Албена“.

Преди ден от БХРА съобщиха, че до края на май се очаква голяма част от работещите в туризма да бъдат ваксинирани. Към момента е създадена добра организация за имунизиране на заетите в сектора както по Южното, така и по Северното Черноморие.

„Изпращаме имената на заетите в хотелите и заведенията по Южното Черноморие в Министерство на туризма и общата им бройка, за да бъдат подадени те към здравните служби и да бъдат включени в зелените коридори за ваксиниране на заетите в туризма“, обясни членът на Изпълнителното бюро на БХРА Веселин Налбантов. 

Приоритетното ваксиниране на заетите в сектора е една от мерките за осъществяване на летния сезон и привличане на повече гости чрез промотирането на България като сигурна дестинация, за които БХРА настояваше в поредица писма до управляващите и в предизборните си разговори с кандидатите за 45-то Народно събрание, изтъкват от Асоциацията.

До дни списъците с желаещите служители в туризма, които искат да се ваксинират, ще бъде обобщен от Министерство на туризма и ще бъде изпратен до 28-те Районни здравни инспекции за организация на самия процес по имунизация. Голяма част от списъците са като заявена бройка вместо с конкретни имена, тъй като хотелиерите изчакват с наемане на персонал извън основния им за лятото, предвид трудната ситуация, отменените чартърни полети от Германия и Великобритания за май и юни, както и очакваното по-късно начало на сезона.

Към момента желание да се ваксинират са проявили 86 000 служители от туристическия сектор, заяви преди броени дни във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

c