Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В с. Раковски честваха 200-годишнината на патрона си, направиха първа копка на параклис

Две събития се състояха днес в каварненското село Раковски, научи Про Нюз Добрич от кметския наместник Евелина Кенарлиева. На тях присъстваха както жители на населеното място, така и кметският екип на Каварна начело с кмета на Общината Елена Балтаджиева и представители на администрацията.

Отбелязани бяха 200 години от рождението на патрона на селото Георги Стойков Раковски. Признателните потомци почетоха революционера пред паметната му плоча, където поднесоха венец и цветя. Слово произнесе Елена Балтаджиева. Единадесетокласничката в СУ „Стефан Караджа” в Каварна Жаклин Семова прочете своето есе „Какво е за мен Раковски”, с което участва в конкурса „Народните будители и аз” в Пловдив.

По повод годишнината от рождението на Раковски е изработено табло с материали за дейността му, с негови стихотворения, издавани в „Дунавски лебед” и „Горски пътник”, разказа Кенарлиева. В читалището в селото има портрет-мозайка на революционера, който предстои да бъде възстановен. По повод 200-годишнината се предвижда и още една проява. На 20 юни в населеното място ще се проведе надпяване и надсвирване, в което ще участват хора от трите населени места в България, носещи името на Раковски – от каварненското село, от разградското село и града със същото име.

Днес бе направена и първата копка на параклиса „Свети свети Константин и Елена”, който предстои да бъде изграден в селото. Кенарлиева разказа, че през 2016 година от Община Каварна е отстъпено безвъзмездно правото на строеж. Градежът ще струва около 40 000 лева. Средствата ще бъдат набрани от рентите от 90-те декара църковна земя, които селото притежава, и от дарители. Първата копка беше направена от д-р Стефанов от Каварна, чиито родители са от Раковски.

Първото дарение вече е факт. Това е камбаната, дарена от известния в селото като Иван Войводата. Той е от София, но притежава вилен имот в Раковски. Кметският наместник се надява параклисът да бъде изграден за около година.

c