Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Програмирането по забавен начин усвояват деца от 6 до 18-годишна възраст в Добрич

В училище „MindHub” усвояват тънкостите на програмирането от известно време деца и тийнейджъри от Добрич. Училището е част от национална мрежа в цялата страна, в Добрич то се стопанисва от Фондация „Мирен свят”. Такива центрове има във всички големи градове, като в София, Варна и други са по два-три.  

В школата се обучават деца на възраст от 6 до 18 години. Курсовете са по възрастови групи, например 6-7-годишните са в една възрастова група, 8-9-годишните – в друга, 10-11-годишни – в трета и т. н., обясни за Про Нюз Добрич директорът на Фондацията Богомил Господинов. Т. е. децата са със свои връстници, не са в смесени групи, посочи той. По думите му групирането по възрасти е свързано със самото съдържание на курсовете. Допълни, че когато децата са по-малки на тях им се обяснява по съвсем друг начин и по-подборно.

„Основната цел на „MindHub” е развиване у децата на ключови умения за 21 век – сподели Господинов. – Те важат за всяка една сфера, в която биха искали да се занимават. Не става въпрос децата да станат програмисти, но те ще развият умения като логическо и критично мислене, работа в екип, гъвкавост, адаптивност”. Менторът разказа, че с децата имат много разнообразни занятия, имайки предвид самите инструменти, които се използват – технологии като лаптопи, таблети, роботи. По думите му и средата, в която работят, също е разнообразна и това ги учи на гъвкавост и да се адаптират към различни платформи например. Естествено, получават ключови умения и като техническа и информационна грамотност.

Социалната част за нас е незаменима, сподели директорът на Фондацията. Обясни, че с децата си говорят освен за програмиране и за много други неща. Сподели, че той много държи на начина на общуване, на работата в екип, за която пред тях казва: „Да сме заедно, да работим заедно”. „Когато работим заедно нещата се случват много по-бързо, много по-лесно и много по-забавно”, каза Господинов. Посочи, че за него е много важно всеки да се развива със своето си темпо, да няма съревнование между децата. „Да си нахъсан да си най-добрият, да си първи за мен вече е отживелица. Живеем в други времена, в които е нужно да се сплотяваме, да работим заедно и да сме задружни. Според мен това е заложено у нас като хора, да сме обединени”, сподели директорът на Фондацията.

Много важно нещо, което децата виждат в нашите занятия, е, че тук създават, а не използват създаденото, посочи Господинов. „Вкъщи те използват само направеното от други хора, т. е. са от консуматорската страна. Докато при нас е заложено създаването, децата създават сами програми, компютърни игри, игри за таблети, за смартфони. Тук вече чувството и погледът са съвсем различни. Радват се от самата направа на нещото, не толкова от това да го използват”, обясни менторът.

Училището по програмиране „MindHub” започва дейността си в Добрич през лятото, тъй като се организират летни академии, които са насочени по-скоро към забавната част. Групите са с малко на брой деца – до 10. Това е така, за да може да се обръща индивидуално внимание на всяко едно дете, обясни Богомил Господинов. На седмица се провежда по едно занятие, което е с продължителност 2 астрономически часа, има и почивки в зависимост от групата. 

Някои от възпитаниците на „MindHub” в Добрич вече постигат и успехи. Сред тях е Богдан Киряков, който се класира втори в Областния кръг на състезанието по компютърно моделиране и ще участва в Националния кръг. Успехи в същата надпревара постигна и Иван Киров. „Това мен много ме зарадва. Искам да подчертая, че този успех е на децата, а не на центъра в Добрич. Ако имат желание, търпение и работят нещата се случват. А за нас остава радостта, че са избрали да се развиват в нашия център”, посочи Господинов. 

Училището по програмиране „MindHub” се намира срещу ДЦК II Добрич – бул. „25 септември” №43.

Снимките са от Лятната академия в училище „MindHub”

c