Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Богдан Кирилов: Не е открит проблем при проверката на партида ABV5300 на AstraZeneca

снимка - кадър NOVA NEWS

Ниска е честотата на съобщенията за нежелани реакции след ваксиниране срещу COVID-19 - около 3 на 1000, като към момента общо са 840 съобщения. Това каза на брифинг в Министерския съвет директорът на Изпълнителна агенция по лекарстата Богдан Кирилов.

Той съобщи, че не са открити доказателства за причинно-следствена връзка между съобщените тромбоемболични прояви и ваксината на AstraZeneca, цитирайки становището на Европейската агенция по лекарства /ЕМА/. От Агенцията /ЕМА/ не препоръчват държавите да блокират партидата на тази ваксина, макар някои вече да го направиха.

Както вече бе оповестено, проверяваната партида е била доставена до 17 държави. Кирилов съобщи, че в България има над 30 хиляди дози от нея, които са приложени.

"При нас няма информация за такъв тип нежелани реакции, а само за повишена температура."

Днес се очаква решението на ЕМА и за четвърта ваксина - на "Янсен", и ако то е положително, Европейската комисия ще има възможност да издаде разрешение за употреба. Все още за тази ваксина нямаме срокове за доставка, очаква се евентуално през април, допълни Кирилов. По думите му продължава оценката и на документацията на руската ваксина, като се очаква в следващите дни и по-конкретна информация от ЕМА.

Утре в България се очакват над 30 хиляди дози от производителя " АстраЗенека", в понеделник - над 21 хиляди дози от "Пфайзер", в средата на следващата седмица - над 33 хиляди дози от "Модерна" и още 36 хиляди дози отново от "АстраЗенека".

ЕК се договори с "Пфайзер" за допълнителни над 4 милиона дози, които да бъдат осигурени в рамките на две седмици за ЕС, добави Кирилов. Очакваме отговор какво ще получи България от тях. За април очакваме увеличение на доставките от "Пфайзер" и "Модерна", но няма категорична информация и се очаква информация от "АстраЗенека", уточни Кирилов.

c