Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проверяват партида ваксини на AstraZeneca, има доставени и в България

снимка: AFP, HANNIBAL HANSCHKE

ЕС съобщи в кои страни е получена партида ваксини на "АстраЗенека", подложена на проверка след смъртен случай и сигнали за странични реакции.

Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция са получили ваксини на "АстраЗенека" от партида ABV5300, съобщи БТА, цитирайки информация на Европейската агенция по лекарствата.

Уточнението от страна на Агенцията идва след сигнал за смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починалия по-късно пациент. От Агенцията отбелязват, че засега няма улики смъртният случай да е настъпил заради непосочена в листовката на ваксината странична реакция.

В Австрия, при ваксиниране с дози от посочената партида, първоначално са установени два случая на тромбози. Във втория случай ваксинираният се възстановява от белодробна емболия, а при първия - смъртта е настъпила 10 дни след имунизацията.
До вчера в агенцията са получени още две съобщения за тромбози след поставянето на ваксини от въпросната партида. В официалната информация се отбелязва, че освен Австрия, решение да спрат използването на ваксини от партидата са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург.

1 милион са дозите от въпросната партида, доставени в 17 държави. Въпреки че в случая едва ли да става дума за лошо качество на лекарствения продукт, разследването продължава, се уточнява в съобщението. От Агенцията уточняват, че след 3 милиона имунизирани с този препарат - в ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегиядо, до този момент са получени 22 съобщения за тромбози при пациенти с поставена ваксина на AstraZeneca. На този етап проверката все още не е приключила, се казва в съобщението.

c