Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Контейнери за жилища и мобилни офиси произвеждат в Балчик

Нови работни места в Балчик и иновативно оборудване за изграждане на контейнери с различно предназначение са осигурени за фирма в Балчик по европейски проект

С финансиране от МИГ Балчик–Генерал Тошево „ВБЕ контейнерс” ЕООД от Балчик закупи и въведе в експлоатация ново високотехнологично оборудване - пресовъчна машина (абкант) с цифрово програмно управление. Това съобщи за Про Нюз Добрич управителят на ВБЕ контейнерс” Женина Манолова.

Компанията е създадена през 2016 г. и е специализирана в производството на модулни къщи, офиси, контейнери за битови, обществени и социални нужди, бунгала с удобства за хора с увреждния и специално строителство по поръчка на клиента. Производственият процес обхваща пълен затворен цикъл от проектиране - дизайн на контейнерите, изработване на метални конструкции и ограждащи елементи, поставяне на изолации, дограма, електрически и ВИК  инсталации и оборудване,  монтаж на крайния продукт в завършен вид.

Продукцията се реализира предимно на външния пазар и тенденциите са за разширяване на производството, повишаване на качеството и увеличаване на пазарния дял.

Общата стойност на проекта е 226773.19 лева, от които 173481.49 лева европейско финансиране. Продължителност на проекта е 18 месеца.

Закупената по проекта машината дава възможност за пресоване и огъване на метали с дължина от 3 до 7 метра. Детайлите се използват за конструкции при производство на контейнери с различно приложение - жилищни, включително за пострадали при бедствия и катастрофи, домове за социално слаби, бежански лагери, бунгала, мобилни офиси, преместваеми обекти за отдих и почивка, санитарни контейнери и други.

Машината е доставена, тествана и въведена в експлоатация през месец януари 2021 г.

В района на Североизточна България до момента няма преса с подобен капацитет и такива високотехнологични възможности. Капацитетът й ще може да се използва на ишлеме и от други производствени предприятия в региона, като се предлага услугата – огъване на метални части и детайли на ишлеме.

По проекта дружеството създаде три нови работни места, назначи и обучи работниците за работа с машината. Проектът допринесе за повишаване качеството на продукцията, намаляване на технологичния брак и подобряване на производствения процес.

С новото оборудване дружеството ще заеме лидерски позиции в производството на контейнери, чрез по-прецизна изработка на елементите за тях и възможността за постигане на максимално качество и здравина на металните конструции на контейнерите  и предлагане на иновативни архитектурни решения при тяхното проектиране.

c