Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Не всички бързи тестове са с еднакво качество

При всяко едно медицинско изделие има партиди, които не отговарят на необходимия стандарт за качество. Антигенните тестове не са изключение от тази практика. Без съмнение, "тестовете не са с еднакво качество - Това е ясно за всички!", коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Той отново предупреди, че опасността при т.нар. британски вариант на коронавируса идва от това, че е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го пък прави и далеч по-лесен за предаване.

Относно ефикасността на въведените у нас противоепидемични мерки и тяхното спазване, доц. Кунчев коментира, че при действаща пандемия, разпространението на коронавируса няма как да бъде спряно, каквито и мерки да бъдат въведени. Целта на ограничителните изисквания е по-скоро да бъде контролиран темпа на разпространение, както и запазване на здравната система, за да може пък да бъде опазено и здравето на хората.

"Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м. Ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FFP2. Това са маса мерки, които не винаги има как да се осъществят."

Варианти на вирусите и имало и ще продължи да има, но "хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет, въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност", коментира доц. Кунчев.

PCR изследването е златен стандарт

"Ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така, отбеляза Кунчев във връзка с възможността - като по-евтин вариант, бързите тестове да заменят PCR изследването за минаващите граничен контрол.

По отношение критиките, че от Националния оперативен щаб са се поддали на натиск относно ранното смекчаване на част от въведените мерки, доц. Кунчев бе категоричен, че решението е било много внимателно обмислено. Той направи паралел с магазините на големите хранителни вериги, където на моменти също се допуска струпване на хора, но има охрана, която следи за спазване на дистанцията и носенето на предпазни маски.

"Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната в големите търговски центрове наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям."

По отношение предупреждението за очакваната трета вълна на коронавируса у нас, доц. Кунчев коментира, че целта е не да се всява някаква паника сред хората, а по-скоро да се избегне измамното успокоение от намаления брой нови случаи.

"Постепенното увеличение на случаите през последните дни не е резултат от връщането на учениците. Ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни. Не е причината и отварянето на моловете. Това беше очакван процес, който в Западна Европа протича в много по-високи темпове. Въпросът е да го знаем и да сме подготвени."

https://bntnews.bg/f/video/o/1094/24633bfcda30d73336ee5d973471018c.mp4
c