Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество Туризъм

От днес завръщащите се в България избират между карантина и PCR тест

10-дневната карантина на влизащите в страната български граждани може да бъде отменена след предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест. Новата заповед на здравния министър е в сила от днес (2 февруари). 

Изследването, потвърждаващо отрицателен резултат за коронавирусна зараза, трябва да бъде проведено до 72 часа преди влизането у нас. За завръщащите се в страната, които не могат да предоставят такъв документ, ще имат избор – да останат под 10-дневна карантина или да се тестват в българска лаборатория до 24 часа след пристигането си. 

Новата мярка ще е в сила от 2 февруари до 30 април и важи за влизащите в страната български граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

Карантината ще се отменя в срок до 24 часа след предоставянето на документа, показващ негативен резултат от лабораторен PCR тест. Това гласи записаното в Заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

В Заповедта е записано също, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в преходния период 29 януари – 1 февруари. Условието е – в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед, гражданите да представят документ за PCR изследване, показващо отрицателен резултат. В тези случаи карантината ще бъде отменена до 24 часа след предоставянето на документа.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *