Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Искат ограничаване на "несъществените" пътувания в ЕС

снимка: Belga

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо потвърди, че ще предложи въвеждането на европейска забрана за несъществени пътувания, в опит за намирането на хармонизиран подход за целия Европейски съюз.

Де Кроо потвърди, че ще пледира за „европейско решение“ за ограничаване на пътуванията. „Ще помоля да бъде гласувано европейско решение, което да включва временно спиране на безцелните (non-essential) пътувания“, визирайки конкретно периода на пролетната ваканция (от 15 до 21 февруари), съобщиха белгийските информационни агенции. През последните няколко дни белгийският премиер е обсъдил предложението с европейските си колеги, както и с Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, за да установи дали подобна мярка би получила подкрепа.

„Искам да бъда много ясен за това, за което се застъпваме: ние не искаме да затворим границите. Търговията трябва да може да се осъществява, граничните работници, които работят в друга държава, трябва да могат да правят това, но ние трябва да гарантираме, че Шенгенското пространство ще продължи да функционира“, казва Де Кроо.

„През последните месеци видяхме как след като много учтиво помолихме хората да не пътуват и ги призовахме да пътуват само в спешни случаи, но въпреки това 160 000 души заминаха на почивка в дните около Коледа“, припомня Де Кроо. „Трябва да сложим край на туристическите и пътуванията просто за развлечение. Когато пътувате, често носите вируса със себе си в куфара, а ние трябва да можем поне временно да изолираме това.“

Във вторник, 19 януари, Европейската комисия вече отправи призив държавите-членки да изпълнят препоръката за „усилия за ограничаване" на несъществените пътувания, докато епидемиологичната ситуация значително се подобри. Консултативният комитет ще заседава утре, за да обсъди възможни ограничения за пътуване конкретно за Белгия.

На този етап правителствата на държавите-членки няма единно становище относно въвеждането на нов унифициран подход в трансграничния здравен контрол. Според медийните анализатори, Германия е склонна да подкрепи предложението на Белгия, докато Франция предпочита прилагането на персоналния филтър за пътуващите.

c