Бизнес Водещи новини - дясно Образование Общество Спорт

Нови смекчаващи мерки за образование и спорт, следват ресторанти и МОЛ-ове

Частично смекчаване на действащите противоепидемични мерки в определени сектори и бизнеси е обсъдено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

На заседанието са участвали членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за конкретните нови мерки ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, като експертите са били единодушни, че при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции по отношение справяне със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас, е изтъкнал премиерът Борисов.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема.“ По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов е акцентирал също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта.

„Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове.“

Министър-председателят е заявил, че настоящите мерки са доказали ефективността си и, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве.

„Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта.“

снимка: пресслужба на правителството

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, е докладвал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добавил, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, е позицията на здравния министър. Той е категоричен, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини.“

„В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози, а за всеки български гражданин е подсигурено нужното количество, за да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае.“, е казал премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски е изразил притеснение от факта, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието.“

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *