Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Граждани искат условия за пешеходците в района на маркетите на изхода на Добрич

След откриването на най-новия търговски център на изхода на Добрич за Албена, този на „Практикер“, трафикът от коли и автомобили там се увеличи.

Наши читатели питат дали има възможност да се създадат безопасни условия за придвижване на пешеходци - тротоари, пешеходни пътеки, ограничители на скоростта. Гражданите коментират, че маркетите там вече са девет на брой, а районът е „разорана нива“. Пълно с хора, има много майки с деца, а няма никакви условия за придвижване на пешеходци.

В отговор на питане на Про Нюз Добрич от Общината отговориха, че „хипермаркетите, които са изградени, се намират извън застроителните граници на град Добрич. Пътят, който обслужва магазините, е от републиканската пътна мрежа, а именно Е 71 и Община Добрич няма как да изгради тротоари или ограничители на скоростта.

Политика на големите хипермаркети е да се изграждат извън населените места“, посочиха още от Общината.

Факт е обаче, че тези обекти са след табелата за вход в град Добрич. Освен това, видно от решението, с което Общински съвет даде разрешение за промяна на статута на земята, за да може да се изгради магазин „Практикер“, той влиза в Общия устройствен план на града.

Още преди приемането на новия общ устройствен план на Добрич е обсъдено и решено, че територията на входа на Добрич от Варна, околовръстният път, както и територията на входа от Албена са в рамките на селищното образование, макар пътят да е към републиканската пътна мрежа, обясни управителят на Областно пътно управление инж. Георги Стратиев. Според него съвместна комисия с представители на Община, КАТ, ОПУ и други институции може да вземе решение какъв е начинът да се реши проблемът там, така че районът да е подходящ за придвижване на пешеходци.

Пред Про Нюз Добрич инж. Стратиев пое ангажимент Областно пътно управление да постави напречни шумящи ограничители на скоростта при старта на новия строителен сезон.

c