Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

Граждани искат условия за пешеходците в района на маркетите на изхода на Добрич

След откриването на най-новия търговски център на изхода на Добрич за Албена, този на „Практикер“, трафикът от коли и автомобили там се увеличи.

Наши читатели питат дали има възможност да се създадат безопасни условия за придвижване на пешеходци – тротоари, пешеходни пътеки, ограничители на скоростта. Гражданите коментират, че маркетите там вече са девет на брой, а районът е „разорана нива“. Пълно с хора, има много майки с деца, а няма никакви условия за придвижване на пешеходци.

В отговор на питане на Про Нюз Добрич от Общината отговориха, че „хипермаркетите, които са изградени, се намират извън застроителните граници на град Добрич. Пътят, който обслужва магазините, е от републиканската пътна мрежа, а именно Е 71 и Община Добрич няма как да изгради тротоари или ограничители на скоростта.

Политика на големите хипермаркети е да се изграждат извън населените места“, посочиха още от Общината.

Факт е обаче, че тези обекти са след табелата за вход в град Добрич. Освен това, видно от решението, с което Общински съвет даде разрешение за промяна на статута на земята, за да може да се изгради магазин „Практикер“, той влиза в Общия устройствен план на града.

Още преди приемането на новия общ устройствен план на Добрич е обсъдено и решено, че територията на входа на Добрич от Варна, околовръстният път, както и територията на входа от Албена са в рамките на селищното образование, макар пътят да е към републиканската пътна мрежа, обясни управителят на Областно пътно управление инж. Георги Стратиев. Според него съвместна комисия с представители на Община, КАТ, ОПУ и други институции може да вземе решение какъв е начинът да се реши проблемът там, така че районът да е подходящ за придвижване на пешеходци.

Пред Про Нюз Добрич инж. Стратиев пое ангажимент Областно пътно управление да постави напречни шумящи ограничители на скоростта при старта на новия строителен сезон.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *