Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

"Яйца и птици - Зора" в Дончево - 200 работни места и 400 000 яйца всеки ден

Иван Иванов, изпълнителен директор на най-големия производител на яйца у нас: Подовото отглеждане с нищо не подобрява щастието на кокошките и качеството на яйцата

Най-големият производител на яйца в България – „Яйца и птици – ЗОРА“ АД в добричкото село Дончево, е добре познат както на вътрешния, така и на външния пазар. Птицекомбинатът е изграден през 1964 година, а първите пилета влизат в халетата на следващата година. Производствените мощности на дружеството са разположени сред естествена растителност и в изкуствено създадени паркове. Цялостната дейност се осъществява чрез затворен цикъл на производство, с изключение на вноса на еднодневни пилета от най-високо продуктивни хибриди. Про Нюз Добрич разговаря с изпълнителният директор на дружеството Иван Иванов за дейността в обстановка на пандемия, за проблемите в момента и за възстановяването на птицефермата след лятото на 2018 година, когато там пламна огнище на птичи грип.

Г-н Иванов, как се отрази пандемията на дейността на фирмата, която управлявате?

Пандемията от COVID 19 се отрази, разбира се, и на „Яйца и птици - ЗОРА“ АД. Затегнати бяха противоепидемичните мерки, но ние бяхме подготвени за това. Ние сме птицеферма и по принцип още преди пандемията спазвахме строги изисквания за дезинфекция, за биосигурност на птиците. Още миналата година разделихме работниците на малки групи и ги водим на работа на групи с автобуси, за да се избегне рискът. Слава богу, нямаме заболели от коронавирус, с малки изключения, но те вече се оправиха. Продължаваме да спазваме стриктно мерките, защото иначе е опасно.

Ползвахте ли някаква подкрепа от държавата по мерките за бизнеси, засегнати от кризата?

Ползвахме единствено подмярката COVID 2 , по която получихме тавана на предоставяната помощ от 7 000 евро. Помогна ни, използвахме ги за препарати за дезинфекция на порталите, хората и помещенията във фирмата.

Пострадаха ли по някакъв начин производството и търговията Ви?

Специално от Ковид производството и търговията не мога да кажа, че пострадаха. При нас има друг проблем. Много поскъпнаха суровините, с които изхранваме птиците. Ние използваме слънчогледов шрот, а цената му се вдигна с 60% в сравнение с предходната година. Соевият шрот също поскъпна с над 40%, а може би знаете, че този продукт се внася, само три страни в света произвеждат соев шрот. Купуваме и други добавки, които не можем да си произведем сами. Ние по принцип се занимаваме и със земеделие, произвеждаме си зърното, необходимо за изхранване на птиците. Както обаче е известно на всички, през 2020 година добивите бяха много ниски, нашето производство не ни стигна и се наложи да купуваме царевица и слънчоглед.

И какво се получава - царевицата вече мина 400 лева за тон, а беше 280-300 лева. Фуражната пшеница също гони 400 лв/т. Това са основни суровини за изхранване на птиците, а те много поскъпнаха.  Още миналата година през август-септември започна това поскъпване на фуражите, след като се видя, че реколтата от пшеница е почти нулева, добивите от царевицата и слънчогледа също бяха много редуцирани в сравнение с предишни години.

Това означава ли, че яйцата ще поскъпнат?

Цените на яйцата ние в момента не можем да ги вдигнем, защото имаме сключени по-дългосрочни договори с търговските вериги. Сега водим преговори с тях, но трудно постигаме нещо. Себестойността на яйцата се вдига, но считам, че няма да има рязко поскъпване в следващите месеци, включително около Великден. Причината е, че в България в момента има голямо производство, даже бих казал свръхпроизводство на яйца и засега в страната има достатъчно. Цената на нашите яйца е от 12 до 16 стотинки, в зависимост от категорията и вида на отглеждане на кокошките, другото е надценката на търговците. Произвеждаме около 400 000 яйца на ден. Имаме износ за Гърция, Румъния, Германия. Около 200 души работници се препитават в нашата фирма.

Предвиждате ли през 2021 година да направите нови инвестиции?

Времето ни кара да правим инвестиции. В момента ние имаме и подово отглеждани кокошки-носачки, и такива в евроклетки. Може би си спомняте, че през 2012 година всички стари клетки  бяха изхвърлени и се въведоха по-големите евроклетки, които отговарят на определени изисквания за хуманно отношение към птиците. От 2025 година големите търговски вериги планират да преминат изцяло към продажба на яйца от подово и свободно отглеждани кокошки. А по-голямата част от нашето производство – около 70%, се поема от тези магазини. Така че ще трябва да направим нови инвестиции, за да преминем изцяло на подово отглеждане. Въпреки че аз и много други производители сме категорично против – този начин на отглеждане с нищо не подобрява щастието на кокошките и качеството на яйцата.

Как преодоляхте кризата от 2018 година, когато фирмата Ви бе засегната от птичия грип?

Тази година даже не искам да си я спомням. Огънят гореше при нас, беше много трудно. Унищожени бяха над 400 000 кокошки, 4 месеца нямахме никакво производство - само почистване, дезинфекция, карантина. Успяхме благодарение на резервите, които имахме, да запазим работниците, не ги пратихме на борсата. Около 4 месеца след кризата постепенно започна да се възстановява производството ни. Да чукна на дърво, в момента сме достигнали нивата отпреди този голям проблем.

Какво си пожелавате за 2021 година?

Силно се надявам, че заразата ще намалее и ще отмине, за да можем по-спокойно да общуваме и да работим. Надявам се, че и за земеделието тази година ще бъде по-добра - валежите дават такива прогнози, за да можем да си произведем храната за птиците.

Основната дейност на „Яйца и птици – ЗОРА“ АД е производство, преработка и търговия в страната и чужбина с яйца за консумация и разплодни яйца, еднодневни пилета, птици, птичи продукти и земеделска дейност. Дружеството е най-големият производител на яйца за консумация в България и за износ. От създаването си досега фирмата поддържа добър имидж сред своите клиенти, поради което тя е добре позната както на вътрешния, така и на външния пазар. От години наред с основната дейност дружеството отглежда зърнени култури върху над 5 000 дка арендувана и собствена земя с цел производство на собствено фуражно зърно за изхранване на птиците. Качеството на яйца се гарантира чрез пълноценното хранене на птиците с чист растителен фураж без продукти от животински произход.

Снимки: Капитал

c