Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Овощари поставиха пред министър Сачева проблем с обезщетения в земеделието

Променените правила за получаване на обезщетение за безработица на наеманите в земеделието работници и възникналите вследствие на това проблеми за бранша поставиха пред министъра на труда и социалната политика Деница Сачева овощари.

В срещата в Добрич участваха Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“  и Светослав Коев, член на Сдружението на Дунавските овощари.

Съгласно новите правила изискуемият период на отработеното време е увеличен от 9 на 12 месеца и това провокира сериозно недоволство в земеделския сектор, с когото се ангажираха 17 браншови организации.

По време на разговора Симеонова и Коев отново обясниха на министър Сачева, че е погрешна представата в Еврокомисията, че земеделците имат  финансиране за работници по ПРСР и поради притеснения от двойно финансиране,  в момента земеделците нямам подпомагане нито по 60:40, нито по 80: 20, нито по „Запази ме“. „Отдавна двете министерства трябваше да координират усилията си в решаване на този проблем, защото по ПРСР никога не са отпускани средства за работна ръка“, уточни председателят на БАБ Албена Симеонова.

Присъстващите на разговора са решили, че проблема трябва да се разреши много скоро, за да могат наеманите през останалите месеци и бедстващи сега  земеделски работници,  да получават средства и през зимата.  

c